Indijci otpuštaju 3.000 radnika u Evropi

0

Indijski konglomerat i jedan od najvećih proizvođača čelika Tata Steel u Evropi planira otpustiti 3.000 radnika. Time će oko dvije trećine zaposlenika u administraciji ostati bez svojih radnih mjesta, stoji u saopćenju kompanije.

Najava je uslijedila nakon blokade dugo najavljivane suradnje o zajedničkom nastupu na tržište, njemačkog ThyssenKruppa i Tata Steela.

– Ovom odlukom želimo ojačati naš položaj na evropskom tržištu. U budućnosti planiramo uvesti niz promjena u našoj poslovnoj strategiji kako bismo smanjili troškove i povećali učinkovitost  – izjavio je Henrik Adam, izvršni direktor Tata Steela u Europi

Kako navodi BBC, indijski konglomerat za sada nema namjeru smanjivanja broja zaposlenih u proizvodnji kao ni gašenja postojećih pogona.

Kompanija se već duže vrijeme bori sa sve gorim uvjetima na tržištu zbog čega su odlučili sve napore uložiti u povećanje prodaje proizvoda veće vrijednosti, unaprjeđenje efikasnosti i smanjenje troškova radnika. Naime, Tata Steel na globalnom nivou zapošljava oko 20.000 ljudi, a u junu su pokrenuli program transformacije kako bi ojačala svoje poslovanje na evropskom tržištu

Inače, evropski proizvođači čelika za probleme na tržištu u velikoj mjeri krive Kinu, za koju smatraju da ima preveliku proizvodnju s kojom se ostale zemlje ne mogu nositi.