Indija gradi tri fabrike čipova vrijedne više od 15 milijardi dolara

0

Indija je odobrila izgradnju tri fabrike čipova sa ulaganjima od više od 15 milijardi dolara, jer zemlja želi da postane glavni centar čipova.

– Indija već ima velike sposobnosti u dizajnu čipova. S ovim jedinicama naša zemlja će razviti sposobnosti u proizvodnji čipova. Napredne tehnologije pakovanja biće autohtono razvijene u Indiji – navodi se u saopštenju vlade.

Indija ima ambicije da postane glavni centar čipova poput SAD-a, Tajvana i Južne Koreje, te se „udvara“ stranim kompanijama da uspostave poslovanje u zemlji.

Tata Electronics će biti partner tajvanskog Powerchip Semiconductor Manufacturing Corpa za izgradnju jednog od proizvodnih pogona u Dholeri, Gujarat, uz ulaganje od gotovo 11 milijardi dolara, navodi se u saopštenju.

PSMC pruža usluge dizajna i proizvodnje čipova u segmentima logike i memorije. Ima šest livnica poluprovodnika u Tajvanu.

Fabrika će se fokusirati na zrelu 28-nanometarsku tehnologiju, i to u industrijama poput automobila, potrošačke elektronike i odbrane. Zrela tehnologija odnosi se na procese uključene u izradu 28-nanometarskih ili većih čipova.

Tata Semiconductor Assembly and Test Pvt Ltd postavit će drugu tvornicu u Morigaonu, Assam, s ulaganjem od 3,26 milijardi dolara, za razvoj „autohtonih naprednih tehnologija pakovanja poluprovodnika, uključujući flip chip i integrisani sistem u tehnologijama paketa“ za automobilsku industriju, električna vozila i potrošačku elektroniku, prenio je SEEbiz.