Impresivan megaprojekt vidljiv je iz svemira: Objekat pet puta veći od Pariza

0

Riječ je o projektu vrijednom nevjerovatnih 20 milijardi dolara

Najveći solarni i vjetroenergetski park na svijetu, Khavda Renewable Energy Park, uzdiže se u zapadnoj indijskoj državi Gujarat. Taj grandiozan projekt, vrijedan oko 20 milijardi dolara (18,3 milijarda eura), provodi Adani Green Energy Limited (AGEL), članica Adani Group, najvećeg uvoznika uglja u Indiji.

Kada bude dovršen za oko pet godina, bit će to najveći obnovljivi park na svijetu, sposoban opskrbiti čistom energijom 16 miliona indijskih domova. Osim što predstavlja impresivan inženjerski poduhvat, projekt ima duboke ekonomske i ekološke implikacije za Indiju.

Park je vidljiv iz svemira. Pet puta je veći od Pariza. Prostire se na površini od oko 550 km² i najveća je elektrana na svijetu, neovisno o izvoru energije.

Njegova lokacija, samo 20 km udaljena od granice s Pakistanom, dodatno naglašava važnost projekta kao simbola mira i napretka.

Ambiciozni ciljevi

Kao zemlja s ogromnim energetskim potrebama, ali i ambicijama za smanjenjem onečišćenja i ostvarenjem klimatskih ciljeva, Indija se oslanja na inovativne projekte kako bi ostvarila svoju energetsku tranziciju.

Adani Group se usmjerava prema čistoj energiji u trenutku kada je Indija postavila ambiciozne klimatske ciljeve. Premijer Narendra Modi obećao je da će obnovljivi izvori poput solarnih i vjetroelektrana zadovoljiti 50 posto energetskih potreba Indije do kraja decenije.

Modi je 2021. obećao da će Indija postići neto nulte emisije do 2070., što je nekoliko decenija kasnije od razvijenih ekonomija. Vlada je postavila cilj od 500 gigavata (GW) kapaciteta za proizvodnju električne energije iz nefosilnih goriva do 2030.

AGEL, najveća obnovljiva energetska kompanija u zemlji, ima cilj osigurati barem 9 posto toga, s gotovo 30 GW proizvedenih samo iz svog parka Khavda u Gujaratu.

– Neuspjeh u prijelazu na obnovljivu energiju nije opcija. Indija nema izbora osim početi raditi projekte na dosad nezamislivim razmjerima – kaže Gautam Adani (61), vlasnik korporacije i drugi najbogatiji čovjek u Aziji.

Održiva energetska budućnost

Indija je treći najveća potrošač energije na svijetu, iako je njena potrošnja energije i emisije po osobi manja od polovine svjetskog prosjeka. Ipak, to bi se ubrzo moglo promijeniti.

Zbog rastućih prihoda, potražnja za energijom udvostručena je od 2000., pri čemu se 80 posto i dalje zadovoljava ugljenom, naftom i čvrstim biomasama.

Sljedeće tri decenije, brzorastuća ekonomija će se suočiti s najvećim rastom potražnje za energijom od svih zemalja na svijetu.

Adani Group planira uložiti 100 milijarda dolara (91,58 milijardi eura) u energetsku tranziciju tokom sljedeće decenije, pridajući 70 posto tih investicija obnovljivim izvorima energije.

Taj ambiciozan plan predstavlja znatan korak prema ostvarenju globalnih ciljeva smanjenja emisija stakleničkih plinova i zaštite okoliša, dok istovremeno pridonosi razvoju indijske ekonomije i osigurava održivu energetsku budućnost, izvijestio je portal Dnevno.hr.