‘Ako mogu Zagreb, Beograd i Sarajevo, može i Tuzla’

0

Prije nekoliko dana u javnosti je odjeknula vijest da će Tuzla uskoro dobiti savremeni stambeno poslovni kompleks Crystalico vrijedan milijardu KM.

Investicija je, kako ističe gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, istorijska šansa za ovaj grad a zasluge za nju pripadaju prije svega načelniku Kalesije Seadu Džafiću. Džafić je, naime, u sudskoj licitaciji dobio zemljište livnice, donio stratešku poslovnu odluku da livnicu izmjesti a onda jako brzo pronašao investitore zainteresovane za ulaganje u Tuzlu.

Stvoreni uslovi za investiciju od milijardu KM

– Od avgusta prošle godine radili smo na prvom koraku ka ovoj investiciji i sada su stvoreni uslovi da se ona realizuje. Pripremljen je idejni projekat koji je u petak Gradsko vijeće usvojilo i to vrlo složno, građani su kroz javne rasprave izrazili saglasnost sa ovim projektom, investitor je brzo pronađen i sve je spremno za investiciju koja je bila vrlo potrebna Tuzli  – kazao je načelnik Imamović gostujući u otvorenom programu ˝Nedjeljom od 5˝ RTV7 Tuzla.

Imamović je napomenuo da, iako projekat u ovom trenutku nekima izgleda nevjerovatno, Tuzla ima snage da ga realizuje.

Podsjetio je kako je još 2002. godine ovo bio grad u kojem niko nije htio da gradi, grad sa redukcijama vode, grad sa zemljištem koje je tonulo.

Kompleks bi trebao imati i toranj od 43 sprata

– Otada smo riješili problem sa vodosnabdjevanjem, riješili problem sa tonjenjem, stvorili tuzlanska jezera i tuzlanske obale i Tuzla je sada jeda od najljepših gradova u BiH. Nadomak smo i druge investicije vrijedne milijardu KM – izgradnje Bloka 7 TE Tuzla. Prema tome, dokazali smo da možemo realizovati velike projekte i to nam daje uvjerenje da i ovaj veliki projekat možemo uspješno realizovati. Ako može Zagreb (Zagrebački Manhattan), ako može Beograd (Beograd na vodi), ako može Sarajevo, zašto ne može i Tuzla –  ističe Imamović te dodaje da će se što prije susresti sa investitorom.

Korist za lokalnu zajednicu

Prema njegovim riječima, sada je najvažnije da ova investicija bude i zvanično potvrđena, tj. da se ispoštuju svi neophodni rokovi te da investitor od nje ne odustane zbog eventualnih komplikacija ili nestabilnosti u okruženju.

Napominje kako je investicija izuzetno značajna za Tuzlu.

– Investicija će poboljšati život građana. Što je projekat veći, više će novca doći u gradski budžet. Osim toga, na izgradnji objekta biće angažovan veliki broj kompanija i pojedinaca. Kada su u pitanju veliki građevinski projekti, na njima radi i do 50 firmi. Dalje, i kada se radovi završe, u objektu će biti zaposlen određeni broj radnika. Biće izgrađen luksuzni hotel, prema tome može se očekivati da i plate za osoblje budu dobre – kaže Imamović.

Rok za izgradnju pet godina

Prema planu, pripremni radovi, odnosno geomehaničko ispitivanje i zemljani radovi, trebali bi početi već ove godine.

Podsjetimo, riječ je o stambeno poslovnom kompleksu u sklopu kojeg će se nalaziti i restorani, saloni i dječija igrališta. Kroz kompleks bi prolazila saobraćajnica koja bi povezivala sjevernu i južnu magistralu, a u sklopu koje bi bio izgrađen i kružni tok. Kompleks bi trebao imati toranj od 43 sprata.