IKEA će graditi i drugu robnu kuću u Beogradu

0

Švedski proizvođač namještaja u sljedećih 10 godina planira otvoriti čak 13 prodajnih objekata u regiji.

Švedski proizvođač namještaja IKEA planira graditi drugu trgovinu u Beogradu, kaže regionalni direktor u IKEI za razvoj za jugoistočnu Europu Vladislav Lalić.

“IKEA kreće u druge projekte, odnosno već je aktivna u akviziciji zemljišta za drugu robnu kuću u Beogradu, kao i u šest drugih gradova Rumunjske”, rekao je Lalić, prenosi portal eKapija.

Otvaranje trgovine švedskog trgovca namještajem u Bubanj potoku planirano je za ljeto ove godine, a izgradnja koja je počela u proljeće 2016. ubrzana je i prestiže zadani rok za dva tjedna, unatoč otežanim uvjetima za građevinare za vrijeme ove zime. Istovremeno, kompanija se priprema za gradnju robnih kuća u Ljubljani i Bukureštu.

“U Ljubljani je završen urbanistički dio, kupili smo zemljište, a sada je raspisan natječaj. Očekujemo da u svibnju ili lipnju 2017. počne izgradnja”, rekao je Lalić na Drugoj srpskoj konferenciji o razvoju nekretnina i infrastrukture u Beogradu.

Kada je riječ o Bukureštu, gdje IKEA već ima jednu trgovinu, izgradnja drugog objekta mogla bi početi ove jesen, najvjerovatnije u rujnu ili listopadu, a otvaranje se očekuje krajem 2018. godine, rekao je Lalić.

Prema njegovim riječima, kompanija ima izuzetno ambiciozan investicijski program za sljedeće razdoblje, te u sljedećih deset godina planira otvoriti 13 objekata u regiji. Osim po prodaji namještaja, IKEA je poznata i po trgovačkim centrima i maloprodajnim parkovima.

Ukupno, grupa IKEA u vlasništvu ima 59 trgovačkih centara i četiri retail parka u Europi, Rusiji i Kini, koji se prostiru na oko 3,2 miliona kvadratnih metara. Te prodajne objekte godišnje posjeti oko 450 miliona kupaca.

“Kada se taj broj uporedi s oko 800 miliona posjetitelja godišnje u robnim kućama, jasno je koliko je za IKEU to važan segment”, rekao je Lalić podsjećajući da su svi ti centri razvijani uz njihove trgovine.

Šveđani namjeravaju i u Beogradu razviti retail park, uz robnu kuću u Bubanj potoku.

“Do kraja godine donijet će se odluka o tome. Kao što je poznato, kupili smo više zemlje nego što nam je potrebno za robnu kuću. Retail park bi trebao imati oko 40.000 jvadratnih metara, a riječ je o investiciji od oko 60 do 70 miliona eura”, rekao je Lalić.