IFO tvrdi: Njemačka zaglavljena u recesiji

0

Poslovno raspoloženje u Njemačkoj se dodatno pogoršalo u januaru, zaključak je najnovijeg, danas objavljenog izvještaja Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji mjeri poslovno raspoloženje njemačkih kompanija je u januaru pao na 85,2 poena sa decembarskih 86,3 poena, navodi se na web stranici IFO.

Njemačke firme su bile manje zadovoljne trenutnim poslovanjem u odnosu na decembar i više skeptične povodom razvoja svog poslovanja u narednih šest mjeseci.

Vrijednost spomenutog indeksa je porasla u proizvodnji, ali značajno pala u sektoru usluga gdje su kompanije nezadovoljne prije svega sadašnjom situacijom, ali i izgledima za budućnost.

Veliki pesimizam vlada i u sektorima trgovine i građevinarstva. Njemačka privreda je “zaglavljena u recesiji”, ističe minhenski Institut za ekonomska istraživanja.

Inače, ovu zemlju je proteklih dana zahvatio talas štrajkova, a u međuvremenu se oglasio i ministar finansija Kristijan Lindner, koji je gostujući u Davosu na WEF-u rekao kako “njegova zemlja nije bolesnik Evrope”.

Inače, ovo je termin prvi put korišten 1998. godine, kada se ujedinjena Njemačka suočavala s ekonomskim izazovima. Onda je prošle godine postao ponovo “aktuelan” zbog sve većih tenzija u Njemačkoj, prenosi B92.

Razlog tome je pad ekonomije za 0,3 odsto, kao i činjenica da je Njemačka pogođena visokim cijenama energije, visokom inflacijom i visokim kamatnim stopama. Proizvodnja u ovoj državi je prošle godine smanjena za dva odsto.