I čačanski Telemark na meti Telekoma Srbija

0

Kompanija Telekom Srbija, nakon što je nedavno kupila Kopernikus, Radijus vektor, Avcom i Masko (kupovina u toku), namjerava uskoro kupiti još nekoliko manjih distributera kablovske televizije u Srbiji.

To je, kako je ranije najavljeno, dio strategije nazvane „Milion plus“ kojom Telekom Srbija, dioničko društvo čiji je većinski vlasnik država sa 58 posto dionica, namjerava privući više od milion korisnika televizije i interneta.

Beogradski list „Danas“ nezvanično saznaje da je među kablovskim distributerima, koje Telekom želi kupiti, i čačanski „Telemark“ koji posjeduje kablovsko-distributivnu mrežu u Čačku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Lučanima, Guči, Kosjeriću, Baljevcu i Ušću.

Osim što nudi usluge kablovske televizije, interneta i fiksne telefonije, u okviru Telemark Sistema posluje i TV Telemark.

„Kao i ostalim manjim distributerima kablovske televizije u Srbiji, i nama je stigao dopis kojim Telekom iskazuje želju da nas kupi, pod uslovom da što prije digitalizujemo signal, ali ne znam detalje te ponude“, navodi izvor lista iz „Telemarka“ i procjenjuje da su „pregovori u toku i da bi uskoro Telekom mogao da postane vlasnik te firme“.

U dopisu dostavljenom „Danasu“, Telekom Srbija demantuje da je kupio „Telemark“, ali potvrđuje „Danasova“ saznanja o namjeri te kompanije da kupi više manjih kablovskih distributera.

„Telekom Srbija nije kupio Telemark. Telekom Srbija vodi pregovore sa više manjih kablovskih operatora, ali u ovom momentu ne možemo da iznosimo detalje pregovora“, navodi se u informaciji koju je Sektor za odnose s javnošću tog državnog preduzeća dostavio „Danasu“.

Na pitanje da li će Telekom, ranijom kupovinom i eventualnom kupovinom nekoliko novih i manjih distributera kablovske televizije, narušiti konkurentnost na srpskom tržištu i postati dominantni pružalac tih usluga, iz Telekoma poručuju da „dominantan položaj na tržištu distribucije televizije ima njihova konkurencija“.

„Telekom Srbija nijednim svojim potezom ne ugrožava konkurentnost na tržištu, već naprotiv. Bogatijom ponudom televizijskih kanala stvara veću konkurentnost u ovoj oblasti, a najveći dobitnici su krajnji korisnici, odnosno građani“, navedeno je u informaciji koju je „Danasu“ dostavljena iz te kompanije.

Slobodan Marković, vlasnik „Telemarka“, takođe je demantovao da je ta firma prodata Telekomu, ali ne i saznanje „Danasa“ da su u toku pregovori o kupoprodaji.

– U pitanju je poslovna politika naše kompanije i ne bih da pričam o njoj. Ako bude statusnih promjena u „Telemarku“, one će svakako biti objavljene i u tome nema nikakvih tajni, kazao je za „Danas“ Marković i istakao da je on i dalje vlasnik Telemarka, što je navedeno i na sajtu APR-a.