Husić: Pred Vladu FBiH dolazi 300 rudara

0

Nakon najave sutrašnjih protesta u Sarajevu, predstavnici Sindikata radnika rudnika uglja u FBiH dobili su poziv iz Federalne vlade na sastanak koji će biti održan danas u 14 sati.

Prema riječima predsjednika Sindikata Sinana Husića, od zahtjeva da komoratima RMU Zenica budu isplaćene plaće za januar i februar neće se odstupiti.

– Nismo optimisti, ali odazvat ćemo se pozivu. Idu predstavnici granskog sindikata, u kojem je i kolega iz Zenice. Nećemo dozvoliti da ljudi pomru od gladi, jer isplata plaće je obaveza po kolektivnom ugovoru. Elaborat o tehničko-ekonomskim pokazateljima trebalo bi da bude danas do kraja dana dostavljen od rudnika Federalnom ministarstvu i Elektroprivredi BiH i u skladu s tim dokumentom očekujemo donošenje konačne odluke o Rudniku Zenica. Sve što misle da treba neka utvrde, a pokazatelji su jako loši o svim pitanjima. Izbor je između restrukturiranja ili zatvaranja rudnika, jer ovom agonijom se guši cijelo društvo – kaže Husić za “Avaz“.

Sindikat rudara ranije je najavio protest pred Vladom FBiH. Husić kaže da će sutra u 11 sati, ako dogovora ne bude, u Sarajevo doći 300 rudara iz svih sedam rudnika u sastavu Koncerna, ali ako ovakvo stanje potraje, vrlo brzo će protestni skupovi prerasti u mnogo masovnije.

– Ako ni to ne bude shvaćeno ozbiljno, jako brzo idemo na masovniju varijantu. Bojim se da ćemo tako ugroziti dostignuti nivo stabilnosti u preostalih šest rudnika do kojeg smo jedva došli u proteklih nekoliko mjeseci. Oni nas drže u životu. Rudari prekidom rada moraju pokazati solidarnost s kolegama u Zenici, ali to bi bila katastrofa za kompletan sektor, jer ćemo s nekoliko dana prekida rada još najmanje dva rudnika dovesti u situaciju RMU Zenica – ističe Husić za “Avaz”.