Hrvatska: Turizam ostvario promet iznad očekivanja

0

Unatoč najcrnjem scenariju da će turistički promet u Hrvatskoj zbog pandemije Covid-19 pasti za preko 75 posto, vodeći ljudi hrvatskog turizma kazali su kako se turizam pokazao kao žilava ekonomska grana, tako da je ipak ostvareno oko 50 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa, javlja Anadolu Agency (AA). 

Prilikom predstavljanja stanja turizma od početka godine uslijed pandemije Covid-19, hrvatska ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ocijenila je kako je hrvatski turistički sektor bio dobro pripremljen na izvanredno stanje u kojem se našao turizam kao jedna od pandemijom najpogođenijih grana ekonomije.

Navela je kako je u odnosu na period od januara do avgusta prošle godine Hrvatska ove godine u pandemiji Covid-19 ostvarila 41 posto dolazaka i 53 posto noćenja.

Od januara do avgusta ove godine ostvareno je 6,8 miliona dolazaka i 47,5 miliona turističkih noćenja, što je 41, odnosno 53 posto ostvarenog prometa u Hrvatskoj u prošloj 2019. godini, koja je turistički bila rekordna za Hrvatsku.