Honda napušta jedno od najvećih tržišta u Evropi

0

Službeni dileri automobila u Rusiji više neće dobivati nove Honda automobile počev od 2022. godine, najavila je podružnica japanskog proizvođača automobila, objašnjavajući taj potez kao dio napora za restrukturiranje.

Hondino prisustvo na ruskom tržištu bit će ograničeno na prodaju motocikala i opreme za napajanje, objavila je kompanija u srijedu u izjavi koju prenose ruski mediji. Navode kako će kompanija i dalje pružati usluge nakon prodaje vlasnicima Honde.

Uprkos gužvi na kraju godine koja je proizvođačima automobila donijela određeno olakšanje nakon što je pandemija koronavirusa u prvoj polovini godine srezala prodaju, kupovina Hondinih automobila u Rusiji pala je za 50 posto u novembru u odnosu na godinu ranije.

Japanci su prošlog mjeseca u ovoj zemlji prodali samo 79 vozila, dok je ukupna prodaja novih automobila i lakih komercijalnih vozila porasla za 5,9 posto na 157.580.

Pad prodaje

Tokom 11 mjeseci ove godine, Honda je u Rusiji prodala 1.383 vozila što je 15 posto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Ipak, treba napomenuti da je prodaja japanske kompanije na ruskom tržištu automobila počela opadati i prije krize uzrokovane koronavirusom. U 2019. godini pala je za 64 posto na godišnjem nivou a prodato je svega 1.836 automobila.

U tom periodu u Rusiji je prodato više od 1,7 miliona novih automobila.

D.S.