Hoće li Amazon ući na evropsko tržište supermarketa?

0

Njemačka kompanija Metro planira prodati svoj lanac hipermarketa Real, a analitičari smatraju da bi on mogao dostići cijenu od milijardu eura i privući kupce poput američkog Amazona, piše Reuters.

Strani igrači izbjegavali su njemačko tržište jer njime dominiraju lanci sa niskim cijenama kojima je teško parirati – Aldi i Lidl.

Američki Walmart jer, naprimer, pretrpio štetu od milijardu dolara kad je prodao svoje radnje Metrou i povukao se iz te države 2006.

No, nakon što je Amazon, inače najveća svjetska kompanija za online trgovinu, kupila američki lanac supermarketa Whole Foods za 13,7 milijardi dolara, pojavile su se špekulacije da bi mogla biti zainteresovana i za njemačko tržište. 

– Njemačko online tržište prodaje hrane je nerazvijeno i to je veoma važna zemlja za Amazon – kaže Bruno Monteyne, analitičar kompanije Bernstein, dodajući da američkom divu ne bi bio problem da izdvoji milijardu eura.

Glasnogovornik Amazona nije komentarisao špekulacije.

Real posjeduje mrežu od 65 hipermarketa u vlastitim objektima, a ukupno ima 282 radnje u Njemačkoj i 34.000 uposlenika. U posljednje vrijeme firma bilježi finansijske gubitke.  

Metro je rekao da se želi fokusirati na veleprodajni biznis, odnosno na saradnju s nezavisnim trgovcima, hotelima i restoranima.

Reuters / BiznisInfo