H&M u Njemačkoj ukida 800 radnih mjesta

0

Zbog krize prouzrokovane epidemijom Covida-19, H&M (Hennes & Mauritz) u Njemačkoj namjerava smanjiti broj radnika. Firma navodi da to planira provesti društveno odgovorno, no mediji i sindikati u toj zemlji tvrde nešto drugačije.

Glasnogovornica firme za Business Insider je objasnila da je H&M na ovaj korak prisiljen zbog održanja konkurentnosti u situaciji kad se mora nositi s krizom, kao i zato da zadrži izglede za daljnji razvoj i za zadržavanje stabilnosti preostalih radnih mjesta.

“Zbog toga H&M Deutschland mora donijeti teške, ali neophodne odluke”, prenio je Business Insider njene riječi:

“H&M Deutschland trenutno pregovara s odgovornim odborima za suodlučivanje o ukidanju 800 radnih mjesta u trgovinama H&M, što odgovara oko 5 posto svih kolega u H&M u Njemačkoj.”

Mediji prenose da se predviđena brojka otpuštanja namjerava doseći na dobrovoljnoj osnovi.

“Ako broj dobrovoljaca u ovom programu bude nedovoljan, donijet će se odluka o socijalnoj selekciji”, najavila je firma.

Mediji u Njemačkoj, međutim, prenose “Business Insider” da je uprava firme predstavila radničkom vijeću program u kojem se kao “predestinirana skupina za otpuštanja” navode radnici koji su na roditeljskom dopustu, odnosno oni koji nisu kadri preuzimati udarne termine poput rada subotom.

Njih se po zakonima u Njemačkoj ne može otpustiti tokom roditeljskog dopusta, ali može, kao tehnološki višak, po povratku s njega.

Cosimo-Damiano Quinto iz sindikalne organizacije Verdi za maloprodaju za “Business Insider” je iznio teške optužbe na račun vodstva firme i dodao:

“Ustavni zakon nedvojbeno kaže: Svaka majka ima pravo na zaštitu i brigu u zajednici. Vlasništvo stoga obvezuje firme poput H&M-a da ženama na roditeljskom dopustu i zaposlenim majkama omoguće porodično radno vrijeme, umjesto da njihovu dvostruku opterećenost iskorištavaju kao slabost i pokušavaju ih izbaciti na ulicu.”

Mediji navode da je su firme poput H&M u krizi uslijed pandemije pretrpjele ozbiljne gubitke, konkretno H&M čak 18 posto manje neto prihoda u novembru 2020. u odnosu na decembar 2019.