Historijski projekt vrijedan 12 milijardi eura: Evropski otok će prvi put biti povezan s kopnom

0

Procjenjuje se da će most koštati oko 12 milijardi eura tokom 15 godina izgradnje

Italijanski tužitelji pokrenuli su istragu o planu vlade da izgradi više milijardi eura vrijedan most koji povezuje Siciliju s kopnom preko moreuza Messina.

Odluka o otvaranju istrage dolazi nakon što su opozicioni zastupnici koji zastupaju lijeve stranke podnijeli žalbu.

Istraga, koju je u srijedu pokrenuo ured javnog tužitelja u Rimu, usredotočuje se na aktivnosti planiranja i izvedbe mosta i naglašava nedostatak transparentnosti tokom projektiranja najdužeg visećeg mosta na svijetu.

Projekt je pokrenuo Matteo Salvini, čelnik krajnje desne stranke Liga, nekoliko dana nakon što je imenovan za ministra infrastrukture 2022. godine, prenosi Hak revija.

Prethodne su vlade više puta odbile gradnju mosta zbog velikih troškova, inženjerske neizvedivosti i zabrinutosti oko infiltracije mafije i utjecaja na okoliš.

Područje na kojem bi gradili 3,3 km dugačak most ima jednu od najviših razina seizmičkog rizika u Evropi.

U studiji iz 2021. naučnici su pronašli rasjed na morskom dnu Mesinskog moreuza za koji se smatra da je prouzročio potres koji je 1908. godine ubio više od 80.000 ljudi.

Salvini procjenjuje da će most koštati oko 12 milijardi eura tokom 15 godina izgradnje.

Kritizirao je opozicione zastupnike zbog podnošenja tužbe. Prethodno je tvrdio da će projekt stvoriti približno 100.000 radnih mjesta.

Bivše generacije političara, uključujući diktatora Mussolinija i nekadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, razmišljale su o povezivanju Sicilije s kopnom.