Hemofarm prelazi u ruke Amerikanaca i Britanaca

0

Njemačka farmaceutska grupa “Stada”, u sklopu koje posluje “Hemofarm”, prihvatila je ponudu investicionih fondova “Bain kepital” i “Cinven” za preuzimanje vrijedno 5,31 milijardu eura.

U sklopu ove akvizicije novog vlasnika dobiće i banjalučka farmaceutska kompanija “Hemofarm”. “Hemofarm”, čije je sjedište i Vršcu, vodi poslovanje “Stada grupe” u jugoistočnoj Evropi i pokriva BiH, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Srbiju.

– Uspjeli smo da postignemo dogovor sa dva privatna investiciona fonda. Imali smo veoma naporne i teške pregovore koji su dugo trajali i nisu bila samo dva fonda, već četiri kompanije sa kojima smo pregovarali – izjavio je generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora “Stade” Matias Videnfels na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim direktorom “Hemofarma” Ronaldom Zeligerom u sjedištu “Hemofarma” u Vršcu.

Videnfels je došao u Vršac da zaposlenima prenese tri poruke, a taj razgovor su posredstvom video-linka uživo mogli da prate i zaposleni u svim “Hemofarmovim” fabrikama i predstavništvima u jugoistočnoj Evropi. Prva poruka zaposlenima je da je poslije dugog procesa postignut dogovor sa dva fonda, druga da su se s tim saglasili Upravni i Nadzorni odbor “Stade”, a treća da je ispregovaran veoma dobar posao ne samo u okvirima Njemačke, već i čitave Evrope.

– Fondovi će dobiti 100 odsto vlasništva, ali neće promijeniti strategiju kompanije – istakao je Videnfels i dodao da je ispregovaran posao koji je veoma značajan za sve lokacije “Stade”, pa tako i za “Hemofarm”.
Američki fond “Bain Capital” i britanski “Cinven”, kako je dodao, pokušaće da unaprijede poslovanje “Stada grupe”.

– Oni su prepoznali na našim lokacijama veliku vrijednost. Stekli smo uvjerenje da njihova namjera nije da rascijepaju firmu. Ovo je samo promjena vlasništva. Daju nam novac svojih klijenata koji će pomoći razvoj naše strategije. Ovaj ugovor znači da se ništa neće promijeniti na nivou svakodnevnih aktivnosti i da neće biti otpuštanja. Pretpostavljam da će biti novih investicija ne samo u Vršcu, već i u cijelom regionu – izjavio je Videnfels.

Generalni direktor “Hemofarma” i potpredsjednik “Stada grupe” za jugoistočnu Evropu Ronald Zeliger izjavio je da su veoma srećni što najavljuju sljedeću fazu u razvoju.

– Poslije deset godina prisustva “Stada grupe”, povećanja prodaje i proizvodnje, sada smo u novoj fazi kako bismo poboljšali naše poslovanje – izjavio je Zeliger.

Ponuda za preuzimanje je ojačana dodatnim ugovorom koji garantuje dalji razvoj svih ključnih poslovnih jedinica “Stade”, među kojima je i “Hemofarm”.

 

Tanjug