Gubitak zbog ruske zabrane uvoza 50 miliona KM do kraja godine

0

Ukoliko ruska zabrana uvoza potraje do kraja godine, bh. proizvođači i izvoznici bi u mogli pretrpjeti gubitak od 50 miliona KM, prenosi portal Indikator.ba.

– Predviđamo da bi gubitak za bh. izvoznike ako bi zabrana izvoza trajala do kraja godine iznosio do 50 miliona KM što bi predstavljalo veliku štetu našim poljoprivrednim proizvođačima i izvoznicima, kazala je Amila Šehić iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

U prvih šest mjeseci ove godine smanjena je ukupna vanjskotrgovinska razmjena BiH i Ruske Federacije. Ukupno ostvareni izvoz iznosio je 46,2 mil. KM, dok je uvoz opao za 62 posto.

Prema podacima VTK BiH naša zemlja izvozi u Rusiju najviše jabuke, kruške, grožđe, paradajz, kupus i karfiol. Za šest mjeseci samo na izvozu ovih proizvoda zaradili smo više od 27 miliona KM.

Postojale bi velike značajne mogućnosti za izvoz mesa i mlijeka i mliječnih proizvoda u ovu zemlju, ali dogovori o tome nisu postignuti. Iako su mljekari uz podršku nadležnih državnih institucija nekoliko puta pozivali inspekciju iz Rusije kako bi im bio omogućen izvoz u tu zemlju, zvanični odgovor nisu dobili.

– Sve zemlje u okruženju nalaze se u istom statusu izuzev Srbije, koja ima ugovor o slobodnoj trgovini kao što mi imamo sa Turskom i koja izvozi velike količine mlijeka i mliječnih proizvoda u Rusiju. Nadati se da će i BiH iskoristiti svoje prednosti, kaže Adin Fakić, direktor Milkosa.

Ruska veterinarska i fitosanitarna regulatorna služba, zbog nedostatka potvrde o sigurnosti bh. proizvoda, privremeno je uvela zabranu na izvoz voća i povrća u Rusiju.

Ovim povodom ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix je kazao kako čine sve da se prevaziđe trenutna situacija sa Rusijom.

“Danas je Uprava za zaštitu zdravlja bilja uputila poziv ruskoj strani da što prije posjete BiH i obiđu izvozne objekte. U ovom trenutku činimo sve da prevaziđemo situaciju s Rusijom, a tražit ćemo i suspendovanje zabrane izvoza”, istakao je Šarović.