Gubici u hrvatskom turizmu 5,12 milijardi eura

0

Pandemija korona virusa odnijela je Hrvatskoj u tri kvartala prošle godine čak 5,12 milijardi eura prihoda u turizmu, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke. 

U tri kvartala prošle godine Hrvatska je u turizmu ostala bez prihoda koji su na nivou od oko 10 posto godišnjeg BDP-a, prenosi SeeBiz.

Kako se navodi, još jedna takva sezona značila bi i da će se otežati i usporiti oporavak, da će se u turizmu i oko njega ugasiti brojne firme, posebno male, kao i da će mnogo više ljudi ostati bez posla nego što je to bilo u prvoj godini pandemije.

Prema podacima Hrvatske narodne banke, zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine bila je 4,31 milijardi eura, dok je u istom periodu 2019. godine Hrvatska od izvoza usluga u turizmu ostvarila prihod od čak 9, 435 milijardi eura.

Pad je veći od 54 posto, a samo u trećem, turistički udarnom, tromjesečju Hrvatska je prošle godine ostvarila prihode koji su za 3,25 milijardi eura manji nego u istom periodu 2019. godine.

Prihod u trećem kvartalu 2019. bio je 6,626 milijardi euvra, dok je prošle godine ostvareno 3,37 milijardi eura.

Tako loše najvažnije turističke mjesece po zaradi, Hrvatska je posljednji put imala u vrijeme velike globalne krize 2009. godine, ali tada su tri milijarde eura vrijedile znatno više nego danas.

Koliki će ukupni gubitak prihoda u turizmu biti u prošloj godini pokazaće se kad Hrvatska narodna banka objavi podatke za cijelu 2020. godinu.