Grupa OPEC+ neće “odvrnuti slavine”, cijene nafte ipak pale

0

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici ostali su pri svom aktuelnom planu proizvodnje, što znači da su odlučili da ne popuste pritiscima SAD da “odvrnu slavine” i pomognu da se ohlade usijane cijene “crnogo zlata” koje su na višegošnjim rekordnim nivoima.

Grupa, poznata kao OPEK+, nastaviće s planom pokrenutim u avgustu o postepenom povećanju proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno svakog mjeseca, izvještava CNBC.

Uprkos takvoj odluci, koja podrazumijeva da će ponuda na tržištu i dalje znatno zaostajati za potražnjom, cijene nafte su, kako javlja Rojters, nakon rasta tokom današnjeg trgovanja ponovo počele da padaju zbog informacije da će proizvodnja Saudijske Arabije uskoro premašiti 10 miliona barela dnevno, prvi put od početka pandemije virusa korona, prenosi Tanjug.

Tu vijest je objavila saudijska televizija Al Arabija, nakon što je grupa OPEK+ donijela odluku da se drži prethodno dogovorenog plana o povećanju proizvodnje.

Nafta Brent je pojeftinila za 29 centi na 81,70 dolara po barelu. Prethodno je, tokom danas, bilježila rast dostižući nivo od 84,49 dolara po barelu.

Američka WTI nafta je oslabila za 77 centi na 80,09 dolara po barelu, nakon što je ranije ojačala na 83,42 dolara po barelu.

– Ranije je donesena odluka o povećanju proizvodnje za 400.000 barela dnevno svakog mjeseca, i naglašavam svakog mjeseca, do kraja 2022. Danas je potvrđena odluka da se zadrže sadašnji parametri o kojima je ranije odlučeno – izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak na konferenciji za novinare poslije sastanka OPEK+.

Upitan zašto grupacija ne povećava nivo proizvodnje uprkos žalbama i zahtjevima potrošača nafte poput SAD, Indije i Japana, Novak je odgovorio da OPEK i njeni saveznici održavaju ravnotežu na tržištu i da su oprezni u pogledu potencijalnih promjena na strani potražnje, navodi CNBC.

– Od avgusta do sada smo povećali isporuke tržištu za dva miliona barela dodatne proizvodnje. Dakle, kao što je planirano, povećavamo obim sve više, kako se tržište oporavlja, ali istovremeno imamo u vidu sezonski pad tražnje u četvrtom i prvom kvartalu, a takođe smo uočili neke signale, kao što je smanjenje potražnje za naftnim proizvodima u EU u oktobru – dodao je on.

Ruski ministar je rekao ti signali “u suštini apostrofiraju činjenicu da je globalna potražnja za naftom i dalje pod pritiskom delta soja kovida, zbog kojeg su zadržane razna ograničenja i korona mjere u nekim zemljama”.

Američki predsjednik Džo Bajden je za nagli rast cijena goriva u SAD i širom svijeta direktno okrivio oklijevanje OPEK+ grupe da pumpa više nafte.

– Plan da Rusija i Saudijska Arabija i drugi veliki proizvođači ne pumpaju više nafte da bi ljudi mogli da imaju benzin za dolazak na posao i povratak s posla, na primjer, nije ispravan – rekao je Bajden u nedjelju na sastanku G-20 u Rimu, podsjeća CNBC.