Gradilište ‘Trebević Hillsa’ ugrožava Bistrički potok

0

Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja KS oglasila se povodom izgradnje kompleksa “Trebević Hills” na Trebeviću.

Portal “Avaza” je u posjedu dopisa. Kako se navodi, oglasili su se zbog sve veće zainteresiranosti javnosti za ovaj slučaj.

– Vezano za slučaj izgradnje kompleksa “Trebević Hills”, obavještavamo Vas da je nadzornička služba Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja Kantona Sarajevo, dana 05.09.2023. godine, izvršila detaljan neposredan nadzor na lokaciji izgradnje pomenutog kompleksa – navode u dopisu i dodaju:

Utvrđeno je da su postojeći pripremni radovi, što uključuje zemljane radove i sječu šume, vršeni van granice Zaštićenog pejzaža “Trebevic”, ali je neophodno napomenuti da se isti izvode uz samu granicu Zaštićenog pejzaža, tačnije 50 metara od pomenute granice, što u budućnosti može imati implikacije u smislu zaštite samog prostora.

Vrlo važno je istaći problem “Bistričkog potoka”, inače stalnog vodotoka koji “kupi” sve površinske vode sa područja Trebevića, a koji protiče između granice Zaštićenog područja “Trebević” i lokacije izvođenja radova, a čije korito je trenutno ugroženo na način da je normalni protok vode ugrožen velikim količinama zemlje, kamena i obrušenih stabala.

Iako se nalazi van zaštićenog područja, a imajući u vidu da pomenuti potok daljnjim tokom ulazi u naseljeno područje, tačnije Bistrik, pomenuto može imati implikacije u smislu stvaranja retencione pregrade što može dovesti do posljedica za vrijeme obimnijih padavina, rekli su.

Dijelove Trebevića koji su pod nadležnosti Federacije BiH, KS proglasio je zastićenom zonom, ali nije usvojio njegov prostorni plan.