Grad Gračanica obezbijedio milion KM za ublažavanje posljedica pandemije

0

Gradonačelnik grada Gračanica, Nusret Helić zajedno sa šefovima Službi Gradske uprave danas je prezentovao niz ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa. Obzirom da je po naredbama Federalnog štaba civilne zaštite obustavljen rad većem broju djelatnosti bilo je potrebno donijeti set mjera kojim bi se ublažile ove posljedice, objavljeno je iz ureda gradonačelnika.

Nusret Helić

Grad Gračanica je među prvim u Bosni i Hercegovini poduzeo konkretnu mjeru za pomoć sugrađanima i to – mjera pomoći poslovnim subjektima čije je sjedište na području grada Gračanica, a zabranjen im je rad Naredbama FŠCZ, u visini od jedne i po minimalne plate za svakog uposlenog.

Došlo je i do izmjene (Rebalansa) Budžeta Grada Gračanica kojim su obezbjeđena sredstva za ublažavanje posljedica korona virusa i male biznise. Predviđeni su i poticaji za proljetnu sjetvu i dr, poticaji malom biznisu, socijalna izdvajanja, zdravstvenu zaštitu i dr.

„Ovakvim prijedlogom izmjene Budžeta i drugim mjerama obezbjeđen je 1 milion KM i bit će usmjeren na ublažavanje posljedica od korona virusa a ovo je samo prvi korak“, rekao je gradonačelnik Helić.

Odluka o izmjeni propisa Grada Gračanica s ciljem obezbjeđenja pomoći za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19 će biti razmatrana na sjednici Gradskog vijeća a predložene su sljedeće mjere:

oslobađanje od plaćanja zakupa poslovnih prostora svim zakupcima kojima je Naredbama FŠCZ privremeno obustavljeno obavljanje djelatnosti, kao i udruženjima građana, koje koriste poslovne prostorije u vlasništvu Grada Gračanica po osnovu ugovora o zakupu, od mjeseca marta do kraja 2020. godine

oslobađanje od zakupa zemljišta i placeva svim zakupcima kojima je Naredbama FŠCZ privremeno obustavljeno obavljanje djelatnosti, koji koriste zemljište i placeve u vlasništvu Grada Gračanica po osnovu ugovora o zakupu, od mjeseca marta do kraja 2020. godine.

oslobađanje od plaćanja naknade za izdavanje u zakup javnih površina radi postavljanja privremenih objekata (tipa kiosk, garaža i slično) utvrđene rješenjem nadležne službe ili ugovorom korisnici kojima je Naredbom zabranjeno obavljanje djelatnosti, i to za mjesece mart, april i maj 2020. godine.

oslobađanje od plaćanja naknade za izdavanje u zakup javnih površina radi postavljanja bašti ispred ugostiteljskih objekata i slobodnostojećih otvorenih ugostiteljskih bašta korisnici kojima je Naredbom zabranjeno obavljanje djelatnosti, i to do kraja 2020. godine.

oslobađanje obaveze plaćanja komunalne naknade za 2020. godinu za sve obveznike komunalne naknade

oslobađanje obaveze plaćanja komunalne takse (taksa za firmu) za 2020. godinu sva fizička i pravna lica, sa sjedištem u Gračanici, kojima je Naredbom zabranjeno obavljanje djelatnosti zbog pandemije

– korisnici taksi stajališta se oslobađaju obaveze plaćanja naknade utvrđene rješenjem nadležne službe kojom se uređuje pitanje naknade za korištenje taksi stajališta, i to za period od mjeseca marta do kraja 2020. godine

– svim investitorima, za izgradnju poslovnih objekata biće omogućeno plaćanje naknade za pogodnost gradskog građevinskog zemljišta (rente) u više mjesečnih rata u 2020. i 2021. godini

– „ORVI-Comerc” d.o.o. Gračanica se oslobađa obaveze plaćanja naknade za korištenje parking aparata Gradu Gračanica za period od mjeseca marta do kraja 2020. godine

– oslobađanje se obaveze plaćanja stanarine za 2020. godinu svi korisnici stanova za socijalno stanovanje (romske porodice i sl.)

– Grad Gračanica će subvencionirati plaće radnika zaposlenih u pravnim osobama i obrtima, sa sjedištem na području Grada Gračanica, kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog štaba civilne zaštite, u visini 1,5 minimalne plaće.

D. Hadžić