Goldman Sachs ulaže 750 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena

0

Američka banka Goldman Sachs u ponedjeljak je saopštila kako planira da uloži 750 milijardi dolara tokom iduće decenije kako bi pomogla u borbi protiv klimatskih promjena.

Banka je na svojoj internet stranici navela da će taj iznos, njen „cilj do 2030.”, da usmjeri na finansiranje, ulaganje i savjetodavne aktivnosti vezane za devet područja po pitanju klimatske tranzicije i inkluzivnog rasta za siromašne, prenosi Bankar.me. 

Te aktivnosti uključuju i finansiranje čiste energije, održivog saobraćaja, pristupačnog obrazovanja i proizvodnje hrane.

– Ne postoji samo hitna potreba za djelovanjem, već i snažan poslovni te ulagački razlog da se to učini. Usmjerenost na te specifične ciljeve daje nam niz mjerljivih podataka, kao što je količina smanjenja zagađenja i broja usluženih ljudi, koje možemo s vremenom pratiti – rekao je izvršni direktor Goldman Sachs David Solomon.

Dodao je da finansijske institucije moraju podržati pokretače promjena i da kompanije više ne mogu tretirati klimatske inicijative kao „periferno pitanje”.