Glavni trgovinski partner BiH u recesiji?

0

Najveća evropska ekonomija i glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine možda je u recesiji, prvi put u posljednjih nekoliko godina.

Sumnja se da je njemačka ekonomija u posljednjem kvartalu 2018. doživjela pad, a tačni podaci znat će se naredne sedmice.

Njemačka ekonomija potonula za 0,2 posto u trećem kvartalu, i ako se potvrdi pad i u posljednjem tromjesečju, to bi značilo prvu recesiju od 2013.

CNBC podsjeća da je, tehnički gledano, recesija kada država dva kvartala zaredom zabilježi ekonomski pad.

Šokantni pad industrijske proizvodnje u novembru ukazuje da je Njemačka možda doživjela drugi uzastopni kvartalni pad ekonomije na kraju 2018, navodi CNN.

Industrijska proizvodnja u Njemačkoj smanjena je za 1,9 posto u novembru u poređenju s prethodnim mjesecom, prema podacima koji su objavljeni u utorak. To je mnogo gore od rasta od 0,3 posto koji su očekivali ekonomisti.

Carsten Brzeski, glavni ekonomista ING-a u Njemačkoj, kazao je da su podaci pokazali da se rizik od recesije povećao.

Oxford Economics je snizio svoje prognoze za četvrti kvartal 2018. na 0 posto i objavio da je rizik od recesije sada “razumno visok”.

Zvanični podaci za posljednji kvartal 2018. bit će objavljeni naredne sedmice, odnosno 15. januara.

Prebacili u manju brzinu

Država se suočila sa kontinuiranim pritiskom u posljednja tri mjeseca prošle godine.

Ključni pokazatelj poslovnog raspoloženja kojeg objavljuje Ifo institut smanjen je dodatno u decembru. Kompanije su smanjile planove proizvodnje nakon što su poslovna očekivanja postala negativna prvi put od maja 2016.

– Njemačka ekonomija, i generalno eurozona, su prebacili u manju brzinu – rekao je Jack Allen, ekonomista u Capital Economicsu.

Recesija u Njemačkoj bila bi veliki problem za investitore.

Proizvođači automobila, kao naprimjer Volkswagen, pogođeni su slabijom prodajom u Kini. Automobilski sektor je imao i problema kod certifikacije novih modela pod novim pravilima EU o ispušnim plinovima.

Registracija novih automobile u Njemačkoj smanjena je 30 posto u septembru u odnosu na godinu ranije. Stanje se malo popravilo nešto kasnije, ali je u novembru i dalje bila 10 posto niža.

Brzeski kaže da pad u industrijskoj proizvodnji pokazuje da nije samo automobilski sektor u problemima. Smanjenje proizvodnje je zabilježeno i u energetskom i građevinskom sektoru.

Posljednji veliki kvartalni rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj desio se u posljednjem kvartalu 2017.

Slabiji rast njemačke ekonomije, u kombinaciji sa slabijim globalnim rastom i posljedicama trgovinskog rata Kine i SAD, uzrokuje probleme širom Evrope.

– Izvoz eurozone u Ameriku ostao je jak, zbog solidnog rasta u SAD-u, ali je izvoz u Kinu oslabio – rekla je Anna Titareva, ekonomista u UBS-u.

Šta ako je došlo do recesije?

Čak i ako je došlo do recesije, ne treba biti previše zabrinut, smatraju ekonomisti. To se neće drastično odraziti na tržište rada, knjige narudžbi su i dalje pune a proizvodnja u fabrikama je i dalje blizu rekordnog nivoa.

Ekonomska aktivnost u 2019. možda će biti nešto manje dinamična nego što se očekivalo, ali se i dalje očekuje “solidna” godina za njemačku ekonomiju.

Razmjena BiH i Njemačke

Njemačka je glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Za 11 mjeseci 2018. U Njemačku smo izvezli robe u vrijednosti od 1,6 milijarde KM. Iz Njemačke smo uvezli robe za 2,1 mlijardu dolara.

Smanjena industrijska aktivnost u Njemačkoj mogla bi rezultirati smanjenim izvozom iz BiH.

Autor: BiznisInfo