Georgieva jedini kandidat za direktora MMF-a

0

Bugarka Kristalina Georgieva jedina je kandidatkinja za direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopćeno je iz ove institucije nakon što je u petak istekao rok za nominacije za ovu poziciju.

Georgieva, trenutni „broj dva“ MMF-a, trebala bi na poziciji direktorice naslijediti Christine Lagarde koja napušta dužnost da bi vodila Evropsku centralnu banku.

Da bi se Kristalina Georgieva (66) uopšte kandidovala za ovu poziciju, MMF je morao revidirati svoje statute. Starosna granica je prvobitno bila ograničena na 65 godina, ali mediji prenose kako je Georgieva imala svoje adute.

Vjerovatna buduća šefica MMF-a ima dokazane rezultate u Svjetskoj banci, gdje je na rukovodećim mjestima provela dvije godine, a vodila dvije godine, a na ključnim mjestima u sektoru urbanog razvoja, poljoprivrede i kreditiranja provela je 40 godina.

Njeni su se napori najviše fokusirali na iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva u svijetu.

Zagovara ravnopravnost spolova

Od 2010. godine odgovorna je za upravljanje velikim humanitarnim budžetima kao komesarka za međunarodnu saradnju. Unutar Evropske komisije bila je odgovorna za budžet Evropske unije u iznosu od 160 milijardi eura i njegovih 33.000 agenata širom svijeta.

Među njene najveće uspjehe ubraja se je i činjenica da je uspjela utrostručiti iznos finansiranja dodijeljen za izbjegličku krizu u Evropi.

Zagovornica borbe protiv klimatskih promjena i ravnopravnosti spolova, Kristalina Georgieva uključena je u promociju obrazovanja djevojčica u Africi.

Doktorirala je ekonomiju i bila je vanredna profesorica na Univerzitetu Sofija od 1977 do 1991.

Proces odabira novog direktora MMF-a biće završen najkasnije do 4. oktobra 2019. godine.