Gdje je nestala planirana dobit od 100 miliona KM Elektroprivrede BiH

0

Danas je najavljeno da će Elektroprivreda BiH ove godine poslovati s velikim gubitkom. To je u suprotnosti s nedavnim tvrdnjama rukovodstva ove kompanije da će preduzeće imati dobit od čak 100 miliona KM.

Naime, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetio je danas Elektroprivredu BiH gdje se sastao sa Upravom ove kompanije na čelu sa v. d. generalnim direktorom Sanelom Buljubašićem.

Tema sastanka su bili izazovi sa kojima se Elektroprivreda svakodnevno susreće u svom radu i teška i nezavidna situacija u poslovanju ove kompanije.  

– Očekivanja su da će EP BiH na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom, za šta je potrebno iznaći općeprihvatljiva rješenja za EP BiH i krajnje kupce električne energije – saopćeno je danas iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Inače, kako je BiznisInfo.ba u avgustu objavio, ova javna kompanija ostvarila je gubitak od oko 24,5 miliona KM u prvoj polovini godine. Poređenja radi, Elektroprivreda HZHB Mostar u istom periodu je ostvarila dobit od 53,6 miliona maraka.

Nakon tog našeg teksta oglasili su se iz Elektroprivrede BiH te su pravdali loš rezultat u prvoj polovini godine, ali i najavili veliki zaokret u poslovanju.

– Mi smo se odlučili da energiju prodajemo u četvrtom kvartalu po znatno većim cijenama (trenutna prosječna cijena je 140 eura po megavatu) tako da očekujemo prihod od 91 milion eura – između ostalog su rekli tada iz Elektroprivrede BiH.

Tada su rekli da očekuju da će poslovni rezultat EPBiH biti na kraju godine rekordan i trebao bi biti veći od 100 miliona KM dobiti.

No, prema izjavama nakon današnjeg sastanka, čini se da su se planovi opet promijenili i da od zarade neće biti ništa.

Inače, treba naglasiti da je u međuvremeno promijenjeno rukovodstvo EP BiH.