EP BiH će na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom

0

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić posjetio je Elektroprivredu BiH gdje se sastao sa Upravom ove kompanije na čelu sa v. d. generalnim direktorom Sanelom Buljubašićem.

Tema sastanka su bili izazovi sa kojima se Elektroprivreda svakodnevno susreće u svom radu i teška i nezavidna situacija u poslovanju ove kompanije.   

– Očekivanja su da će EP BiH na kraju godine poslovati sa velikim gubitkom, za šta je potrebno iznaći općeprihvatljiva rješenja za EP BiH i krajnje kupce električne energije – saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Kako se navodi, smanjeni stepen realizacije proizvodnje u rudnicima u odnosu na prethodne godine, povećanje cijena opreme i ostali troškovi direktno utiču i na rad ove kompanije.

– Posjeta Elektroprivredi je dokaz da je posvećenost Ministarstva maksimalna i da zajedno želimo da pronađemo načine kako prevazići trenutnu situaciju, a da svi budu zadovoljni, kazao je tokom posjete ministar Lakić, naglasivši da je pred Elektroprivredom veoma izazovan period – navodi se u saopćenju.

Ministar Lakić istakao je i važnost kontinuirane komunikacije Elektroprivrede sa predstavnicima rudnika u Federaciji BiH, te bolju saradnju radi osiguranja stabilnosti energetskog sektora što je ključno na putu BiH ka Evropskoj uniji, te finansijskoj pomoći kako Svjetske banke, tako i ostalih međunarodnih finansijskih institucija.

Uprava Elektroprivrede BiH je izrazila svoju zahvalnost ministru Lakiću jer je voljan da sasluša i pomogne u iznalaženju najboljih rješenja za prevazilaženje ove teške situacije i naglasila da je posjeta resornog ministra Elektroprivredi nešto što se dugo godina nije desilo, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.