Gdje je IX transverzala i zašto je toliko bitna

0

Uz pomoć najviše dizalice u BiH ove sedmice su montirane prve dvije nosive konzole na stubove nadvožnjaka preko željezničke pruge na IX transverzali u Novom Gradu.

Zbog zahtjeva Željeznica FBiH radovi se izvode od 11 sati do 15 sati, zbog, kako su objasnili radnici Euroasfalta neometanog željezničkog saobraćaja.

Foto: BiznisInfo

Inače, ova kratka saobraćajnica je od ogromne važnosti za cijelo Sarajevo, podsjeća BiznisInfo.

Ona će biti najkraći pravac kretanja iz stambenih naselja s desne strane Miljacke ka Alipašinom, odnosno dalje ka Centru ili ka Ilidži. Time će se rasteretiti pravac ka Buća Potoku i Pofalićima.

Osim toga, smanjit će se gužve koje nastaju na Stupskoj petlji i povezanim ulicama, odnosno na izlazu iz grada, s obzirom da će se preko nove transverzale moći nastaviti direktno ka autoputu, ili pak ka Rajlovcu i Vogošći.

Nadvožnjak i kružni tok

Radit će svaki dan, a treba postaviti još 12 nosivih konzola na stubove nadvožnjaka. Podsjećamo, najviša dizalica kapaciteta 300 tona stigla je na gradilište 16. decembra, na Dan Općine Novi Grad.

Nakon okončanja radova na ovom mostu-nadvožnjaku slijedi izgradnja kružnog toka i spajanje s ulicom Safeta Zajke.

Ovo je trenutno najveći investicioni projekat na području općine Novi Grad.

Foto: Oslobođenje

– U prvobitnom rješenju kružni tok se trebao graditi na nasipu, ali se na inicijativu Savjeta MZ Alipašin Most 1 pristupilo izmjenama projekta kako bi kružni tok bio na konstrukciji i prostor ispod njega mogao da se koristi za lakšu pješačku komunikaciju, parking, ali i druge sadržaje od značaja za ovo veliko novogradsko naselje – kazao je za TVSA Semir Efendić, načelnik sarajevske Općine Novi Grad.

Kako bi bila započeta izgradnja samog kružnog toka, očekuje se još da Skupština KS usvoji odgovarajuće odluke koje će omogućiti rješavanje pitanja privremenih objekata koji se nalaze na lokalitetu spoja IX transverzale i ulice Safeta Zajke.

Foto: Sarajevo Construction

– Očekujemo da ove odluke budu donesene u naredna dva ili tri mjeseca kako bi početkom naredne građevinske sezone mogla započeti izgradnja kružnog toka, nakon čega će IX transverzala moći da se stavi u funkciju – poručio je načelnik Efendić, prenijelo je Oslobođenje.

Sufinansijeri su Ministarstvo saobraćaja KS, Direkcija za puteve i Općina Novi Grad.