Gazprom počeo izgradnju drugog kraka Turskog toka

0

Ruska gasna kompanija Gazprom nastavila je u utorak sa polaganjem cijevi za drugi krak gasovoda Turski tok.

– Specijalni brod za polaganje cijevi u dubokom moru Pionirski duh nastavio je sa polaganjem cijevi za drugi krak gasovoda Turski tok, krećući se prema gradiću Midija u Turskoj – saopštio je operator tog projekta, a prenosi ruska agencija Tas.

Izgradnja prvog kraka Turskog toka završena je u aprilu, a do danas su položene cijevi u dužini od 1.161 kilometra, što je 62% ukupne dužine gasovoda. Gasprom i turski Botas su u maju potpisali protokol o izgradnji kopnenog dijela gasovoda Turski tok koji će dovesti ruski gas do evropskih potrošača.

Potpredsjednik Gazproma, Vitalij Markelov, nedavno je izjavio da se sa Turskom pregovara o ruti drugog kraka gasovoda preko teritorije te zemlje, a zamjenik izvršnog direktora Gazproma, Aleksandar Medvedev, kaže da će vrlo brzo biti donijeta konačna odluka o ruti.

Prema njegovim riječima, trenutno se razgovara o dvijje ključne opcije u skladu sa procedurama u Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji, a kao potencijalna tržišta imenovao je Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Prva linija gasovoda Turski tok snabdjevaće gasom samo Tursku, dok će druga služiti za dopremanje ruskog gasa do južne i jugoistočne Evrope. Svaki krak gasovoda će imati kapacitet od po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 11,4 mlrd EUR.

Tanjug