Francuski ‘Total’ želi tražiti naftu u BiH

0

Francuski naftni gigant Total spreman je uložiti do milijardu dolara u istraživanje nafte i plina na području Federacije BiH. O svojim planovima već je obavijestio i Vladu Federacije.

“Total” je četvrta najveća naftna kompanija na svijetu, s godišnjim prihodima većim od 250 milijardi dolara i ukupno 100.000 uposlenika. Posluje u više od 130 zemalja širom svijeta

Prije nekoliko dana predstavnici ove firme, čije je sjedište u Parizu, posjetili su Federalnu vladu, gdje su obavili razgovor s Nerminom Džindićem, ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH.

Ovu informaciju potvrdio je „Avazu“ Džindić, kazavši da mu je rečeno da će predstavnici ove firme u narednih 15 dana poslati i pismo namjere s jasno definiranim zahtjevima kako bi im bila dodijelje na koncesija za istraživanje ovog energenta.

– Oni su nas na sastanku obavijestili da njihov fond za istraživanje nafte na ovom području iznosi milijardu dolara i spremni su uložiti novac zavisno od situacije na terenu. Dobro su upoznati i s lokacijama gdje se nalaze potencijalna nalazišta nafte. Iskazali su veliki interes za ovaj posao, jer imaju pozitivne rezultate tražeći naftu u regionu – kaže Džindić.

(Izvor: Avaz)