Francuska pozvala bankare da se presele u Pariz nakon Brexita

0

Francuska je ponovila poziv bankarima da se presele u Pariz nakon što Velika Britanija napusti EU i obećala da će privremeno izuzeti strance iz obaveze plaćanja doprinosa za penzije, te da će osigurati više mjesta u dvojezičnim školama.

Vlasti Francuske već su objavile mjere za smanjenje troškova rada kako bi Pariz postao atraktivniji za bankarski sektor poslije Brexita.

Predsjednik Emanuel Makron učinio je pravila fleksibilnijim, smanjio porez na bogatstvo i obećao dodatno rezanje poreza na poslovne prihode do 2022. godine.

Premijer Eduar Filip rekao je investitorima da će od septembra u višejezičnim školama u regionu Pariza biti 1.000 slobodnih mjesta, a da će 2021. godine biti otvorene tri nove multijezične škole.

Pariski komercijalni sud će od marta uvesti nova internacionalna odjeljenja, koja će moći da se bave sporovima u vezi sa finansijskim ugovorima sklopljenim prema britanskom zakonu, prenio je AFP.

“Finansijski centar Pariza sada ima snažan zamah i želi dobrodošlicu kompanijama i međunarodnim investitorima i jača svoju poziciju u Evropi poslije Brexita, saopštio je šef finansijske lobističke grupe “Pariz juroplejs” Žerard Mestraje.

Makron je sinoć održao samit u Versaju sa direktorima najvećih svjetskih kompanija, uključujući lidera banke “Goldmen Saks” Lojda Blenkfajna i prvog čovjeka “Džej Pi Morgana” Džejmija Dimona.

Srna