Francuska: Porez na gorivo odložen na šest mjeseci

0

Francuski premijer Eduar Filip objavio je danas da je na šest mjeseci odložio tri fiskalne mjere, uključujući i porez na gorivo, počev od 1. januara, kao odgovor na proteste građana širom Francuske popularno nazvanih “pokret žutih prsluka”.

Protesti “žutih prsluka”, započeti 17. novembra, protiv povećanja poreza na dizel gorivo, koje je planirao francuski predsjednik Emanuel Makron u cilju borbe protiv klimatskih promjena i zaštite životne sredine, eskalirali su u subotu u sukob demonstranata i policije u kojem je oko stotinu ljudi povrijeđeno, više od 400 uhapšeno i oštećeno više kulturnih i istorijskih spomenika, među kojima i Trujumfalna kapija.

“Ovo nasilje mora prestati. Država je garant mira, javnog reda, nijedan porez ne treba da ugrožava nacionalno jedinstvo”, rekao je Filip, a prenosi agencija Rojters.

“Treba biti gluh i slijep da ne čujete ili ne vidite ovaj bijes na ulicama. Francuzi koji su obukli žute prsluke žele da porez padne i žele posao da bi mogli da plaćaju. To je ono što i mi želimo. Ako to nisam uspio da objasnim, ako vladajuća većina nije uspjela u to da ubijedi Francuze, onda nešto mora da se mijenja”, poručio je Filip u televizijskom obraćanju naciji.

Objavljujući šestomjesečnu suspenziju povećanja poreza na emisiju ugljenika, Filip je rekao da će se taj period iskoristiti za razmatranje drugih mjera kako bi se pomoglo siromašnijim radnicima koji se oslanjaju na svoja vozila da bi došli na posao i otišli u prodavnice radi snabdjevanja.

Neki zvaničnici su ranije nagovijestili moguće povećanje minimalne zarade, ali Filip danas nije dao nikakvo obećanje u tom smislu, dodaje Rojters.

On je, međutim, upozorio građane da ne mogu da očekuju bolje javne usluge, a da plaćaju niže poreze, i da je stoga potrebno da učine ustupci na obe strane.

Protesti su od polovine novembra prerasli u opštu pobunu protiv Makrona, uz lavinu kritika na račun njegove politike koja, kako tvrde građani Francuske, favorizuje najbogatije pripadnike francuskog društva.

Demonstracije su nazvane “žuti prsluci” po fluorescentnim prslucima koji su obavezni u svim vozilima u Francuskoj, a procjenjuje se da protesti koštaju ekonomiju zemlje više miliona eura.

Tanjug