Francuska centralna banka zbog protesta snizila procjene rasta BDP-a

0

Francuska ekonomija rast će ove i iduće godine nešto sporije nego što se prije očekivalo, saopćila je francuska centralna banka, upozorivši da će utjicaj prostesta na ekonomiju biti to veći što oni duže traju.

U kvartalnom izvještaju, objavljenom u četvrtak, francuska centralna banka procjenjuje da će ekonomija u ovoj i idućoj godini rasti po stopi od 1,5 posto, dok je u prijašnjim procjenama očekivala rast od 1,6 posto.

Prognoze ne uključuju 10 milijardi eura vrijedno porezno rasterećenje najavljeno za iduću godinu i dodatnu budžetsku potrošnju, koju je ove sedmice najavio francuski predsjednik Emmanuel Macron kako bi udovoljio prosvjednicima.

Guverner centralne banke Francois Villeroy de Galhau je kazao kako se, unatoč negativnom uticaju protesta na aktivnosti krajem ove godine, početkom iduće godine može očekivati odskok ekonomije.

Macron je ove sedmice najavio ustupke kako bi prekinuo proteste koji su započeli prije mjesec dana zbog povećanja cijena goriva. To je povećanje, u međuvremenu, otkazano, no prosvjednici su izašli s novim zahtjevima zbog visokih troškova života.

Pokret ‘žutih prsluka’, nazvan po fluorescentnim sigurnosnim jaknama koje svi francuski vozači moraju imati u svojim vozila, potaknuo je najnasilnije ulične proteste u Francuskoj u posljednim desetljećima.

Francuska centralna banka već je objavila procjenu da će protesti smanjiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,2 posto s prethodno procijenjenih 0,4 posto u četvrtom kvartalu.

„Što duže pokret traje, to je veći gubitak za francusku ekonomiju”, rekao je Villeroy. 

Dodao je kako će rast ekonomije iduće godine biti potaknut osobnom potrošnjom, pojačanom 1,3-postotnim povećanjem raspoloživog prihoda domaćinstava čak i bez uzimanja u obzir Macronove posljednje mjere pojačavanja kupovne moći. (Hina)