Francuska će graditi šest novih nuklearnih reaktora

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron najaviće prije Božića izgradnju šest novih nuklearnih EPR reaktora u Francuskoj, objavio je dnevni list Figaro.

Uticaj evropske gasne krize na cijene energije i posljedični udar na budžet domaćinstava šest mjeseci uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, ubrzali su tu odluku, dodaje list, a prenosi Rojters.

Portparol Jelisejske palate je odbio da komentariše izvještaj Figaroa.

Na početku predsjedničkog mandata, Makron je obećao da će do 2035. godine smanjiti udio nuklearne energije u francuskom energetskom miksu na 50 posto sa aktuelnih 75 procenata. Energetska kriza, međutim, menja raspoloženje u Parizu.

“Energetska kriza pokazuje da je nuklearna energija ispravan izbor za našu tranziciju na zelenu energiju”, citira Figaro neimenovanog visokog vladinog zvaničnika.

Vlada je tvrdila ranije da neće pokretati nikakve nove projekte nuklearnih reaktora dok se ne završi nuklearna elektrana u Flamanvilu, na sjeverozapadu Francuske.

Međutim, ministarka industrije Anjes Panje-Rinašer je najavila 1. oktobra mogućnost da Francuska donese odluku o početku gradnje šest novih reaktora prije nego što Flamanvil bude potpuno operativan. 

Završetak nuklearke Flamanvil kasni gotovo jednu deceniju uz ogromno prekoračenje troškova, a ministri i dalje odbijaju da kažu kada će biti priključena na mrežu, prenijela je agencija Tanjug.