FMRSP i Agencija za zapošljavanje BiH radiće zajedno na poboljšanju tržišta rada

0

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je danas sastanak s direktorom Agencije za zapošljavanje BiH Ivanom Barbalićem.

U saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike navode da su tokom susreta razmatrane teme koje se odnose na tržište rada u Bosni i Hercegovini, uključujući izazove zadržavanja radne snage, mogućnosti zapošljavanja neaktivnog stanovništva, te pitanja stvarne potrebe uvoza i izazova uvoza strane radne snage.

– Posebna pažnja posvećena je razmatranju stvarne nezaposlenosti i metodama zadržavanja postojećih, kao i povratka onih radnika koji su na stranim tržištima u zemlju. Zaključeno je da je ključno raditi na vraćanju dostojanstva i osiguravanju sigurnosti radnicima, te na iskorjenjivanju nepravdi koje najviše potiču ljude da napuste zemlju – navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ministarstvo je posvećeno ostvarenju ovih ciljeva i zajedničkom radu s partnerima na poboljšanju situacije na tržištu rada, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.