FIPA i Agencija za promociju izvoza Mađarske potpisale Memorandum o saradnji

0

V.d.direktora Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Marko Kubatlija i direktor Agencije za promociju izvoza Mađarske HEPA Gábor Jenei potpisali su u Budimpešti Memorandum o razumjevanju kojim su definirali suradnju u okviru novog programa Vlade Mađarske „Program rasta stranih tržišta“, koji pruža podršku aktivnostima mađarskih kompanija u inostranstvu.

„Program rasta stranih tržišta“ je novi, a drugi po redu, program Vlade Mađarske, koji je pokazao veliko interesovanje mađarskih kompanija za investiranje u Bosnu i Hercegovinu i Zapadni Balkan.

Dogovorena je podrška HEPA pri predstavljanju investicijskih potencijala Bosne i Hercegovine

Memorandum o suradnji podrazumijeva i pomoći bh. kompanijama da uđu na mađarsko tržište, i obratno. Obje strane će podsticati i podržavati aktivnosti ulaganja i promocije poslovanja kao što su poslovne konferencije, sajmovi, promocija investicija i druge aktivnosti vezane za izvoz, te će surađivati u vezi s projektima u kojima je Bosna i Hercegovina predstavljena kao investiciona lokacija u okviru Programa podrške rastu vanjskog tržišta koji implementira HEPA.

Na osnovu Memoranduma, FIPA je potpisala pismo podrške za kompaniju Lugos za realizaciju projekta solarnog parka u Trebinju s Elektroprivredom Republike Srpske.