FBiH dobija još jednu fabriku oružja: Investicija od 30 miliona KM!

0

Federacija BiH će u narednom periodu dobiti još jednu veliku fabriku iz oblasti namjenske industrije. Ona će biti otvorena u krugu kompanije Pretis u Vogošći, a na bazi zajedničkog ulaganja nekoliko bh. firmi.

Nermin Džindić federalni ministar industrije, energetike i rudarstva najavio je otvaranje ove kompanije za narednu godinu.

Tvornica će biti vrijedna između 20 i 30 miliona maraka. Novac će, uz Pretis, osigurati i Igman Konjic, Ginex te Unis grupa. Prema prvim studijama, bit će zaposleno novih 250 radnika, kazao je ministar, javlja TVSA.

Namjenska industrija u našoj zemlji donedavno je pred nestankom, a danas je ponovo jedna od najperspektivnijih razvojnih grana. Svakodnevno bilježi rast proizvodnje, izvoz i porast zaposlenosti.

Prema podacima nadležnog federalnog ministarstva, firme iz namjenske industrije zajedno s privatnim imat će realizaciju od gotovo 300 miliona maraka, od čega Pretis 64 miliona, koliko je i planirano. Ministar ističe i da Zrak i TRZ Hadžići, koji su trebali otići u stečaj, također bilježe dobre poslovne rezultate.

U preduzeću Zrak ističu da će plan za ovu godinu biti i prebačen te da su ugovoreni poslovi za iduću godinu.

Sa ugovorima koje planiramo sklopiti mislim da ćemo uposliti sve naše proizvodne i montažne kapacitete“, rekao je za TVSA Husein Habibović rukovodilac sektora kontrole kvaliteta preduzeća Zrak.

 U preduzeću Zrak trenutno radi 150 radnika. Od toga su, kažu, trećina mladi kadrovi. Za daljnji razvoj, naglašavaju, ostalo je da se, uz pomoć Ministarstva, riješe dugovanja iz prošlosti prema radnicima.

Čine se svi napori da se ta stara dugovanja riješe i da Zrak krene dalje bez balasta“, dodaje Habibović.

(TVSA / BiznisInfo)