Faruk Širbegović sagradio i poklonio džamiju

0

Svečano otvorenje novoizgrađene džamije na Režićima, Medžlis Islamske Zajednice (MIZ) Gračanica, održano je u subotu u prisustvu velikog broja vjernika.

– Izgradnja džamija uvijek se smatrala posebnim činom, pa su muslimani uvijek nastojali da učestvuju u izgradnji džamija. Stavljanje džamije u funkcije unosila je radost u srca muslimana i danas svjedočimo jednom takvom otvorenju džamije, koju je uvakufio naš brat Faruk Širbegović, kojem je Allah dao veliki imetak, a on ga evo troši na izgradnju džamije. Molim Allaha da primi ovo njegovo djelo – kazao je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Kako je naglasio, džamija je važno mjesto za duhovnu izgradnju pojedinaca. Poručio je da je, na današnji veliki državni praznik – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ova džamija najbolji poklon koji je mogao biti uručen Islamskoj zajednici prije svega, ali i svim Bosancima i Hercegovcima.

Reisul-ulema je ovom prilikom uručio vakufnamu vakifu Faruk Širbegoviću, te džamiju proglasio otvorenom i vlasništvom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Sabora IZ u Bosni i Hercegovini Edhem Bičakčić istakao je da je Bosna i Hercegovina uvijek imala svoje vakife, te da je porodica Širbegović dokaz da se ta tradicija i danas prenosi.

Izgradnja džamije počela je u oktobru 2023. godine, a pored džamijskog prostora uređene su prateće prostorije, abdesthana, kafeterija, te veliki harem i parking. U unutrašnjem dijelu džamije može klanjati 130 vjernika, dok je kapacitet vanjskog dijelu 700 klanjača. U budućnosti je planirana izgradnja dodatnih objekata kojima će se zaokružiti ovaj kompleks.

Ono što je posebnost ove džamije jeste arhitektura i energetska samoodrživost. Džamija posjeduje svoje solarno grijanje i rasvjetu, i kao takva prva je na prostoru Bosne i Hercegovine, što bi trebalo da bude putokaz za buduću izgradnju.

Faruk Širbegović, vlasnik kompanije “Širbegović Inženjering” kaže da je radio na brojnim velikim projektima, ali izgradnja džamije na Režićima se ističe zbog količine energije i vremena koje je uložio u ovaj projekat. Kako ističe, jako je zadovoljan urađenim poslom.

– Prvi mart je jedan od najvažnijih datuma za Bosnu i Hercegovinu i upravo zbog toga sam izabrao ovaj dan za predaju džamije Islamskoj zajednici. Ovo je meni jedan od najljepših dana u životu, ja sam ga jutros započeo posjetom majci, jer mi je bila namjera da joj izgradim džamiju još prije 20 godina. Hvala Dragom Allahu koji me je počastio snagom i nafakom da ovo mogu da uradim – izjavio je Širbegović.