Evo koliko su zaradile banke u BiH u 2023. godini

0

Banke u Bosni i Hercegovini prošle godine su prošle godine su ostvarile profit, odnosno čistu zaradu od 709 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Ovo je rekordna zarada bankarskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Kako smo pisali, banke registrovane u Federaciji BiH ostvarile su prošle godine dobit od 520 miliona KM.

Poređenja radi, banke u Federaciji BiH 2022. godine su ostvarile neto dobit u iznosu od 363 miliona KM, a godinu prije toga 293 miliona maraka. Ukupni prihodi u 2023. iznosili su milijardu i 485 miliona KM. Ukupan rashod je bio oko milijardu i 17 miliona. Plaćeno je i oko 43 miliona KM poreza na ovaj dobitak.

Ukupni prihod od kamata i slični prihodi bili su oko 915 miliona, dok su operativni prihodi iznosili 658 miliona. Na prostoru FBiH registrovano je ukupno 13 banaka.

S druge strane, sve banke u Republici Srpskoj, njih osam, prošle godine su iskazale neto dobit u ukupnom iznosu od 189 miliona KM, pokazuju najnoviji podaci Agencije za bankarstvo RS.

Kako se navodi u ovim podacima, ova dobit je ostvarena na višem nivou u odnosu na uporedni period u 2022. godini kada su profitirale 139 miliona KM, javile su Nezavisne novine. Ukupni bruto krediti iznose 6,1 milijardu KM i povećani su za 264 miliona KM ili 4,6 posto u odnosu na kraj 2022. godine.

Ovi podaci govore da je nastavljen rast bankarskog sektora u našoj zemlji koji je veoma likvidan i stabilan, ali i jako profitabilan. Banke su u prošloj godini pružale snažnu podršku građanima, kompanijama ali i državi – jer su praktično kroz kupovinu vrijednosnih papira (obveznice i trezorski zapisi) održavale entitetske budžete likvidnim, podsjeća BiznisInfo.ba.