Evo koliko je plaćeno preuzimanje United grupe

0

Međunarodna finansijska kompanija sa sjedištem u Londonu BC Partners, jučer je objavila okončanje procesa kupovine većinskog udjela United grupe od investicijskog fonda KKR, nakon što je dobila sva potrebna regulatorna odobrenja.

United Grupa posluje u šest zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, kroz kompanije kao što su vodeći kablovski operateri Telemach i SBB, te televizijski kanali Sport Klub, Nova TV i N1 TV.

U jučerašnjem saopštenju, kao ni u svim ranijim objavama, nije rečeno koliki je udio BC Partners preuzeo u United grupi niti koliko je za to platio.

No, prema procjeni ugledne međunarodne kuće za analizu finansijskih podataka EMIS, BC Partners je za udio u United grupi platio milijardu i 865 miliona eura, piše BiznisInfo

EMIS ovu procjenu, koja je objavljena u izvještaju iz januara ove godine o akvizicijama u istočnoj Evropi, donosi uz pretpostavku da je BC Partners preuzeo 70 posto udjela u United grupi.

United grupa koja se bavi medijima i kablovskim operaterima, a fokusirana je na Balkan, promijenila je vlasnika u ugovoru koji EMIS procjenuje na oko 1,9 milijardi eura pod pretpostavkom da je preuzet udio od 70 posto, i uzimajući u obzir veličinu i zaduženost kompanije u spomenutim zemaljama – navedeno je u tom izvještaju.

Podsjetimo da je u septembru prošle godine, kada je objavljena vijest o namjeravanoj akviziciji,  američki Wall Street Journal objavio da je vrijednost United grupe procijenjena 2,6 milijardi eura, uključujući dugove (što znači da BC Partners plaća manje od toga jer ne preuzima puno vlasništvo).  

Iznosi po državama

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, EMIS je procijenio da je BC Partners za operacije United grupe u našoj zemlji platio 226,5 miliona eura. Ovo je, prema procjenama EMIS-a, ukupno gledajući najveća akvizicija u BiH u 2018. godini.

Za dio koji se tiče Srbije plaćeno je čak 977,4 miliona eura i to je treća najveća akvizicija u Srbiji u 2018.

Za udio u Sloveniji plaćeno je 660,9 miliona eura i to je najveća akvizicija u Sloveniji prošle godine.

Autor: BiznisInfo