Evo koliko je ljudi otišlo iz BiH za pet godina

0

Gost podcasta ”Imam ideju” portala Bljesak.info ovaj put je prof. dr. Vjekoslav Domljan, rektor Sarajevo School of Science and Technology (SSST) i redovni profesor na Ekonomskom fakultetu.

Također je predsjednik Vijeća ekonomskih savjetnika Vlade Federacije BiH.

Domljan je početkom maja boravio u Beču na zanimljivoj međunarodnoj konferenciji u okviru Partnerstva za mir, a moderirao je panel „Položaj mladih na Balkanu“.

– Položaj mladih je vrlo težak, a kao što su demografi predočili, od 2005. godine je broj umrlih veći od broja rođenih, dakle u pitanju je negativan prirodni priraštaj. Čak možemo reći da ti problemi nisu od 2005. nego još od 1984., bez obzira na režim koji vladao. Stvari se pogoršavaju iz godine u godinu tako da je stanje alarmantno, a dodatno se pogoršava odlaskom ljudi. Samo za pet godina, od 2015. do 2020., iz BiH je u zemlje EU otišlo 432.000 ljudi. Da nije bilo pandemije, val iseljavanja bi bio veći nego u periodu 1992. – 1995. Političari bi trebali shvatiti da su stvari otišle izvan kontrole – kaže on.

Domljan napominje da dobre zemlje privlače talente, a loše ih rastjeruju.

S obzirom na dugogodišnje iskustvo profesora osvrnuo se i na sistem obrazovanja kod nas.

– Potrebna je temeljita reforma obrazovanja. Čitav naš obrazovni sistem je utemeljen na ‘fact learning’ metodi (‘bubanju’), umjesto ‘problem solving’, kao što je to u naprednim zemljama. Obrazovanje mora biti postavljeno da poboljšava ljudski kapital – ističe.

Navodi u razgovoru niz zanimljivih primjera, usporedbi, rezultata istraživanja i raznih projekata koji su rađeni s ciljem istraživanja stanja u bh. obrazovanju i rezultati su često bili više nego poražavajući.

Jedna od tema bilo je i pristupanje naše zemlje Europskoj vniji, a prof. Domljan napominje kako se kod nas događaju gotovo isključivo promjene na još gore nego što je prethodno bilo. Za razliku od nekih zemalja, koje godinama promatramo kao nerazvijene, primjerice Afričke države, BiH ne ide naprijed.

Napominje također da BiH loše stoji po pitanju prosječnih stopa ekonomskog rasta.

– Stojimo loše. Od 2000. do 2020. prosječna stopa rasta iznosila je 2,5 posto. Bez 6-7 posto nema govora o razvoju. Da bi BiH stigla zemlje visokog dohotka, tržište mora biti glavni regulator, ekonomija mora biti otvorena. Svaka napredna zemlja se otvara, proizvodi ideje, najvažnija je proizvodnja ideja… – napominje.