Evo koliko će Kostić platiti Sberbanku u BiH i regiji

0

Ovih dana reginom je odijeknula vijest da je srbijanski biznismen Miodrag Kostić kupio rusku Sberbanku u pet zemalja regiona, uključujući BiH.

U saopštenjima obje strane nije objavljeno koliko će Kostić novca izdvojiti za ovu akviziciju.

No, ruski Sputnjik piše da je ugovor vrijedan čak 500 miliona eura, ili oko milijardu KM, te da će toliko biti plaćene banke u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj.

S obzirom da već posjeduje AIK Banku Beograd i Gorenjsku banku Kranj, preko kojih je i obavio akviziciju, jasno je da on postaje jedan od vodećih igrača u bankarskom sektoru našeg regiona.

Po realizaciji procesa akvizicije Sberbank, veličina aktive Kostićeve bankarske grupe će biti veća od 11 milijardi eura, čime će zauzeti poziciju jedne od najvećih regionalnih bankarskih grupa.

Kostić je, inače, jedan od najbogatijih ljudi u bivšoj Jugoslaviji i najveći poduzetnik u Srbiji, kojeg često nazivaju “kraljem šećera” zbog činjenice da je to biznis na kojem se obogatio.

Njegov imperij s oznakom MK Group iz Beograda, proteže se od prehrambene industrije, gdje je sve počelo sa šećerom, a nastavilo se pridruživanjem Carnexa pa sve do turističko-ugostiteljskog sektora, gdje je vlasnik brojnih luksuznih objekata na jadranskoj obali, od Slovenije do Crne Gore poput hotela Kempinski u Savudriji i Portorožu.

PROČITAJTE JOŠ – Prodao stan da uđe u biznis, sada preuzima Sberbank u BiH i regiji