Evo koliko će koštati izgradnja aerodroma u Trebinju

0

Za budući aerodrom u Trebinju izdvaja se jedna lokacija, a ako se u naredne dvije-tri sedmice donese odluka o lokaciji prvi avion mogao bi poletjeti 2022, rekla je ministarica građevinarstva Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović je ocijenila da je najvažnije za tu investiciju da je odluka o izgradnji aerodroma u Trebinju donijeta.

 – Ljudi iz ministarstva, jednog i drugog su bili, pogledali sve lokacije, jedna se izdvaja. Sada ne bih javno rekla koja, jer je to još uvijek na stolu kao tema prema kojoj se treba tačno odrediti – rekla je ona, prenio je Tanjug. 

 Dodala je da, ako se u naredne dvije, tri sedmice donese odluka o samoj lokaciji, koja je dobra u odnosu na sve ostale gradove u Bosni ali i u samom regionu, moguće je očekivati planove, završnu dokumentaciju i eksproprijaciju u toku 2021. godine.

– Prvi avion sa aerodroma Trebinje mogao bi da poleti 2022. godine. Procjene govore da bi bilo vrlo ekonomski isplativo, jer u prvoj godini može da se očekuje 50.000 putnika. Procjena investicije je oko 50 miliona eura – rekla je ona.

 Dodala je da će u narednim danima biti dogovora oko izgradnje tog aerodroma.

 – Važno da je odluka donesena. Aerodrom će se graditi. Sada gledamo da to bude efikasno i finansijski i geografski – rekla je ona.

Podsjetimo da je krajem jula predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, nakon razgovora sa predstavnicima Republike Srpske u Banjaluci, da se izašlo sa idejom i da je Srbija zainteresovana da počne razgovore sa vladom RS o izgradnji aerodroma u Hercegovini.

 – Spremni smo da uložimo značajan novac, da zaposlimo ljude u RS i već od ponedjeljka naša delegacija je spremna da ide u misiju u Trebinje, kojom brizinom i po kom modelu, koncesionom ili nekom drugom, na 30-35 godina Srbija može da izgradi taj aerodrome – rekao je Vučić.

 Rekao je i da je želja da Srbija izgradi kompleks aerodroma i upravlja njime, prenio je Tanjug.