Evo kako je poslovala Zara u godini bojkota

0

Španska modna firma Inditex, vlasnik Zare, izvijestila je u srijedu da je poslovnu 2023. godinu zaključila dvocifrenim rastom prihode i dobiti, uz veći obim prodaje u fizičkim trgovinama i skok prihoda u internetskoj prodaji.

U poslovnoj godini koja je završila u januaru 2024. Inditexov prihod porastao je za 10 posto, dosegnuvši rekordnih 36 milijardi eura. Kada se isključe promjene valutnih kurseva, uvećan je za 14 posto.

Obim prodaje u fizičkim trgovinama porastao je za 7.9 posto. Prihod od prodaje na internetu porastao je za 16 posto, na 9,1 milijardu eura.

Odlični rezultati

Godišnja neto dobit iznosila je 5,4 milijarde eura i bila je za 30 posto veća nego u prethodnoj poslovnoj godini.

Vlasnik modnih brendova, uključujući Zaru, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershku i Stradivarius, objavio je i rezultate poslovanja za period od 1. februara do 11. marta, koji su pokazali skok prodaje za 11 posto, kada se isključe fluktuacije valutnih kurseva, prenosi Hina.

U prvoj polovini proljetne sezone prodaju su potaknuli luksuzni brendovi i nastavak snažnog zamaha iz 2023. poslovne godine, kada je rastom prodaje nadmašio najvećeg rivala H&M.

Tempo rasta prihoda u prvoj polovini ovogodišnje proljetne sezone nešto je ipak sporiji jer su i cijene rasle umjerenije. U istom razdoblju 2023. prodaja Inditexa bila je uvećana 13,5 posto.

Španska grupacija povećala je vodstvo u odnosu na švedski H&M budući da robu nabavlja od obližnjih proizvođača i može je brže isporučiti, a dodatni joj je poticaj i prodaja skuplje odjeće. To joj je također pomoglo da bolje konkurira brzorastućem kineskom rivalu Sheinu.

Inditex je najavio da do 2025. godine u logistiku planira godišnje investirati po 900 miliona eura. Ove će godine potrošiti ukupno 1,8 milijardi eura na proširenje skladišnog prostora za pet posto te na tehnologiju i poboljšanje online platformi.

Španska modna firma u 2023. imala je 5.692 trgovina širom svijeta, 123 manje nego godinu dana ranije.

Poslovni izvještaj pokazuje da su njene zalihe u januaru, u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, smanjene za sedam posto, što se dijelom pripisuje “normalizaciji uslova u opskrbnom lancu”.

BiznisInfo.ba podsjeća da je krajem prošle godine u nekim državama bio pokrenut bojkot Zare zbog sporne kampanje koju su neki povezivali sa stradanjima u Gazi, iako je kompanija negirala povezanost s tim događajima.