EU pooštrava kontrolu stranih investicija do kraja 2018.

0

Evropska unija će vjerovatno prije kraja 2018. izraditi dalekosežni plan o koordinisanoj kontroli stranih investicija, kaže evropska komesarka Sesilija Malmstrem.

Zvanični Brisel se na takav potez odlučio zbog “poplave” kineskih investicija, a plan podrazumijeva da se “pod lupom” Evropske komisije nađu strane investicije u vitalnim sektorima kako bi se zaštitili strateški interesi Evrope u pojedinim tehnološkim oblastima, navodi agencija Rojters.

Malmstremova je rekla da su pregovori s ciljem postizanja kompromisa, koji bi članice EU i Evropski parlament mogli da prihvate, bili veoma konstruktivni, i da je samo nekoliko pitanja ostalo neriješeno.

“Nismo u ćorsokaku, već se krećemo naprijed. Postoji dobra šansa da ovo zaključimo do kraja godine”, izjavila je Malmstrem prije početka sastanka sa ministrima trgovine iz zemalja EU.

Međutim, italijanska vlada je izrazila određene rezerve prema aktuelnom planu, a predstavnik Italije Mikele Gerači je rekao da prijedlog, prema kojem su članice obavezne da dijele informacije sa Komisijom, predstavlja kršenje prava država na samostalno donošenje odluke o tome da li žele ili ne žele da blokiraju neku investiciju.

Italija želi da razmjena informacija bude dobrovoljna i da se jasno naznači da će Komisija moći samo da iznosi prijedloge, ne i odluke.

Zvanični Rim, ocjenjuje Rojters, želi bliže investicione odnose sa Kinom, zbog čega je oprezan u nastojanju da se ne zamjeri zvaničnom Pekingu.

Malmstremova je, međutim, negirala da je prijedlog EU “protiv Kine”.

“Intenzivno radimo sa italijanskom vladom kako bismo pokušali da razumijemo njihovu zabrinutost. Nadam se ćemo postići dogovor u kojem će učestvovati i Italija”, izjavila je ona, prenosi agencija Tanjug.