EU namjerava da kazni Apple sa 500 miliona eura

0

Evropska komisija namjerava kazniti Apple oko 500 miliona eura zbog navodnog kršenja zakona o tržišnoj konkurenciji EU, navodi Financial Times, pozivajući se na neimenovane izvore koji su upoznati s tim pitanjem.

EU je prvo pokrenula istragu o navodima da je Apple ometao muzičke usluge trećih strana na svojim uređajima i davao prednost vlastitoj Apple Music usluzi, nakon što je Spotify podnio službenu žalbu regulatorima 2019. godine.

U većini regija, Appleova pravila App Storea zabranjuju firmama kao što je Spotify da korisnicima naplaćuju pretplate direktno unutar aplikacije, zbog čega umjesto toga koriste Appleovu uslugu naplate App Store, koja im uzima i do 30%.

Brisel je službeno optužio Apple u antikonkurentskoj istrazi 2021., ali je prošle godine suzio nivo istrage, odustajući od optužbe za potiskivanje programera na korišćenje vlastitog sistema plaćanja unutar aplikacije.

Najnovija verzija istrage bila je fokusirana na to je li Apple ograničio aplikacijama da obavještavaju korisnike o jeftinijim alternativama pretplate izvan svoje izvorne App Store i time prekršio zakone EU o tržišnoj konkurenciji.

Nalazi istrage dovešće do toga da Komisija optuži Apple za zloupotrebu svog moćnog položaja i zabrani njegove “nepoštene uslove trgovanja” u vezi sa politikom pretplate na muzičke usluge, rekli su izvori za FT. Ako bude izrečena, kazna bi bila jedna od najvećih finansijskih kazni koje je EU nametnula velikoj tehnološkoj firmi. Slijedi niz velikih spornih kazni protiv Googlea.

Iako se Apple već ranije suočavao sa kaznama zbog antimonopolskog ponašanja – poput kazne od 1,1 milijarde eura u Francuskoj koja je kasnije smanjena na 372 miliona eura nakon žalbe – ovo bi bila njegova prva takva kazna iz Brisela, od strane EU, izvijestio je SEEbiz.