ERBD dao novac za TAP, plin iz Azerbejdžana uskoro još bliže BiH

0

Odbor direktora Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je jučer zajam od 500 miliona eura za izgradnju Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je prioritetni projekat Evropske unije (EU) i Energetske zajednice, saopšteno je iz sjedišta ove finansijske institucije u Londonu.

Gasovod dužine 878 km, koji će polaziti od grčko-turske granice, prelaziti preko Albanije i ispod Jadranskog mora i završavati u južnoj Italiji, predstavlja završni krak Južnog gasnog koridora i transportovaće gas iz kaspijskog regiona u Evropu, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ova informacija dolazi nakon što je prošlog mjeseca u turskom gradu Eskišehiru svečano pušten u rad Transanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope. 

TAP predstavlja nastavak TANAP-a, kako se vidi na mapi. Osim toga, izgradnjom TAP-a plin iz Azerbejdžana doći će još korak bliže BiH, piše BiznisInfo.

Preostaje još samo da se izgradi Jonsko-jadranski gasovod (IAP), koji bi išao obalom Albanije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.