Pušten u rad gasovod TANAP, plin iz Azerbejdžana bliže BiH

0

U turskom gradu Eskišehiru jučer je svečano pušten u rad Transanadolijski gasovod (TANAP), koji će dopremati prirodni gas iz Azerbejdžana preko Gruzije i Turske do Evrope.

Gasovod su otvorili predsjednici Turske i Azerbejdžana, Redžep Tajip Erdoan i Ilham Alijev, a na ceremoniji otvaranja su govorili i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

“Ovaj gasovod je proizvod bliskog prijateljstva između Turske i Azerbejdžana. Tranzitne zemlje su takođe odigrale ključnu ulogu. Sa ovim projektom, gas iz Azerbejdžana će prvi put biti isporučen Evropi”, izjavio je Erdoan na toj ceremoniji.

TANAP je ne samo važan zbog očuvanja energetske bezbjednosti, već i zbog poboljšanja životnog standarda u zemljama kroz koje gasovod prolazi, dodao je predsjednik Turske, a prenose turski mediji.

Erdoan je naveo da ovaj projekat predstavlja veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu, i zahvalio se SAD i EU zbog njihove podrške projektu.

“Sada smo korak bliže tome da postanemo energetsko čvorište”, poručio je on.

U ovom projektu, azerbejdžanska kompanija SOCAR ima udio od 51 odsto, turski BOTAS udio od 30 odsto, kompanija BP drži 12 odsto, a SOCAR Turska ima 7 odsto udjela.

Predsjednik Azerbejdžana je rekao da TANAP predstavlja “pobjedu Turske i Azerbejdžana”, i da te dvije zemlje ovim projektom zajedno ispisuju energetsku istoriju 21. vijeka.

Otvaranju gasovoda prisustvovao je veliki broj šefova vlada, ministara energetike i direktora energetskih kompanija.

TANAP-om će iz Azerbejdžana kroz Gruziju i Tursku biti transportovan gas do Italije i Evrope.

Gasovod TANAP, vrijedan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a riječ je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Izgradnja tog projekta počela je u martu 2015. godine, a prve isporuke gasa preko TANAP-a planirane su za ovu godinu.

Taj gasovod će, kada se do 2020. godine priključi na Transjadranski gasovod (TAP), isporučivati 10 milijardi kubnih metara Evropi.

Do 2023. godine, kapacitet TANAP-a će porasti na 23 milijarde kubnih metara godišnje, a do 2026. godine na 31 milijardu kubnih metara.

Gas preko ovog gasovoda trebala bi dobijati i BiH, nakon što bude izgrađen i Jonsko-jadranski gasovod (IAP).