EPBiH promovisala nove punionice za električna vozila

0

Elektroprivreda BiH je prepoznala važnost razvoja elektromobilnosti u BiH, te je nakon prve punionice pred zgradom Direkcije u Sarajevu, instalirano novih šest AC punionica uz objekte elektrodistributivnih podružnica u gradovima Bihać, Goražde, Mostar, Travnik, Tuzla i Zenica a danas je održana i njihova svečana promocija.

Punionice su javnog karaktera i u promotivnoj fazi, punjenje je besplatno za sve vlasnike električnih vozila.

U okviru razvoja elektromobilnosti u EPBiH,  nabavljeno je i šest novih čisto električnih automobila, čime je uz prethodno nabavljena dva, vozni park Elektroprivrede BiH bogatiji za ukupno osam čisto električnih automobila.  

Razvojem i promocijom elektromobilnosti, Elektroprivreda BiH kao društveno odgovorna kompanija doprinosi poboljšanju kvalitete zraka i životne sredine, koji su izražen problem u gradovima BiH,  posebno tokom zimskih mjeseci, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH..

Član tima za razvoj elektromobilnosti u EPBiH Adnan Bosović istakao je da trošak električne energije za pogon ovih vozila u prosjeku iznosi 1,6 KM/100 km, što je višestruko manje od troška benzina ili dizela za vozila sličnih performansi. Trošak održavanje je također značajno manji u odnosu na vozila sa pogonom na dizel ili benzin.

Prednosti korištenje električnih vozila u BiH su značajno smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje kvalitete zraka u BiH, smanjenje emisija CO2, višestruko niža cijena pogonskog goriva, smanjenje buke u gradovima, te mogućnost korištenja različitih poticaja, koji su već uvedeni u zemljama EU, a u budućnosti se mogu očekivati i u BiH.