Bivša uprava Energoinvesta sakrila gubitak od 26,5 miliona KM!

0

Kompanija Energoinvest ostvarila je u 2015. godini neto gubitak od 26,5 miliona maraka, navodi se u novom izvještaju o poslovanju kompanije za 2016. godinu, koji je prije nekoliko dana objavljen na stranici Sarajevske berze, izvještava BiznisInfo.  

U svakom izvještaju, naime, objavljuju se podaci za godinu za koju se izvještaj odnosi (u ovom slučaju 2016), a potom se u susjednoj koloni daju podaci za prethodnu godinu, kako bi se podaci mogli uporediti. 

Tako se u novom izvještaju navodi da je neto gubitak u 2015. iznosio 26,5 miliona maraka a da su poslovni prihodi 2015. iznosili 226 miliona maraka. 

U novom izvještaju navodi se da je gubitak 2015. bio 26,5 miliona KM

Ono što je zanimljivo je da se ovi podaci drastično razlikuju od onih koji su prošle godine objavljeni u izvještaju za 2015. godinu.

U tom izvještaju, koji se također može naći na stranici Sarajevske berze, navodi se da je kompanija poslovala pozitivno, odnosno da je neto dobit u 2015. godini iznosila 1,48 miliona KM. Također se navodi da su prihodi te godine iznosili 242,9  miliona KM. 

U izvještaju za 2015. tvrdilo se da firma posluje pozitivno

Tu informaciju tada su prenijeli i svi bh. mediji koji su naveli da je firma poslovala pozitivno. 

BiznisInfo je u petak uputio upit Energoinvestu da pojasni zbog čega se podaci za 2015. izneseni u dva izvještaja toliko razlikuju i koji su tačni, ali još nismo dobili nikakav odogovor. 

Podatak da je Energovinest 2015. godine ostvario dobit od 1,4 miliona maraka navodi se i u zvaničnom dokument Agencije za privatizaciju FBiH koji je nedavno objavljen na njenoj stranici. 

Dokument Agencije za privatizaciju FBiH

Riječ je o planu rada Agencije za ovu godinu, odnosno planu privatizacije državnog kapitala u javnim preduzećima. Energoinvest se nalazi u planu privatizacije Agencije za ovu godinu.

Podsjetimo, direktor Energoinvesta 2015. je bio Enes Čengić, a nova direktorica Bisera Hadžialjević imenovana je početkom 2016. godine.