Energetska zajednica odgodila uvođenje sankcija BiH

0

Energetska zajednica danas nije proširila sankcije protiv BiH zbog kršenja obaveza iz Sporazuma o Energetskoj zajednici, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović rekao je da je nakon iscrpne diskusije obezbijeđeno da sankcije BiH ne budu uvedene, dodavši da su stavove BiH podržale još neke zemlje članice Energetske zajednice.

“Nadam se da će ovo dodatno vrijeme vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH pametno iskoristiti i dati saglasnost za usvajanje ključnih dokumenata kao što su zakon o električnoj energiji i odluka o tečnim naftnim gorivima”, istakao je Šarović.

Prema njegovim riječima, zakon o električnoj energiji i gasu BiH, koji je Ministarstvo spoljne trgovine još prije dvije godine uputilo u proceduru, potrebno je hitno usvojiti i time, osim sankcija, spriječiti dalju štetu koju trpi energetski sektor, ali i svi građani.

Na sastanku je dogovoreno da status svake zemlje u okviru Energetske zajednice bude pojedinačno razmotren u prvoj polovini naredne godine.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je prethodno iz Sekretarijata Energetske zajednice najavljeno da će Ministarski savjet Energetske zajednice produžiti sankcije zbog nesprovođenja mjera iz sporazuma, te da će biti uvedene i dodatne sankcije biti u vidu suspenzije prava zemlje.

“Ove mjere najavljene su zbog neispunjavanja obaveza u okviru Drugog energetskog paketa u sektoru gasa, zbog neispunjavanja direktive o količini sulfata u gorivima i zbog neispunjavanja obaveza iz Trećeg energetskog paketa”, navodi se u saopštenju.