Elektroprivreda BiH gubi status najveće firme u državi

0

Elektroprivreda BiH će vjerovatno već ove godine, a narednih sasvim sigurno, izgubiti poziciju najveće kompanije u državi po ukupnim prihodima. EPBiH je ovu poziciju držala dugi niz godina.

Lani je bila najveća kompanija u državi sa prihodima od preko milijardu i sto miliona maraka. Prema listi 100 najvećih u BiH privredi, Elektroprivreda BiH je lani imala ukupne prihode od milijardu i 115 miliona KM po čemu je bila lider u BiH.

No, ove godine su prihodi EPBiH pali, što se vidi iz dokumenta koji je 13. decembra usvojila Skupština dioničara društva, piše BiznisInfo.

Prema ovom dokumentu, operativni prihod Elektroprivrede pao je ove godine na milijardu i 32 miliona KM sa milijardu i 107 miliona iz 2017.

Operativni prihodi EPBiH će nastiviti ići nizbrdo pa će do 2021. pasti ispod milijardu maraka.

Stalni rast Binga

Prema našoj procjeni, kompanija Bingo će najvjerovatnije već ove, a najkasnije naredne godine prestići Elektroprivredu po ukupnim prihodima.  

Bingo je lani imao prihode od milijardu i 35 miliona KM, i bio je druga kompanija po tom parametru u BiH.

Godinu ranije Bingo je imao prihode od oko 911 miliona, a godinu prije toga nešto više od 800 miliona.

To pokazuje da prihodi ove kompanije godišnje rastu za više od 100 miliona KM. Ukoliko se takva ili slična stopa rasta nastavi i ove godine, Bingo će postati kompanija s navećim prihodima u državi.

Da će prihodi Binga znatno porasti u 2018. govori činjenica da je trgovinski lanac otvorio niz novih prodavnica ove godine širom Bosne i Hercegovine, te da je imao nekoliko akvizicija u proizvodnom sektoru.