“Elektroprenos BiH”: Usvojen plan investicija “težak” 255,17 miliona KM

0

Kompanija “Elektroprenos BiH” usvojila je plan investicija za ovu godinu kojim su predviđena ulaganja teška 255,17 miliona KM.

Odluka o odobravanju plana investicija “Elektroprenosa BiH” za 2017. godinu dobila je krajem januara podršku i na sjednici Državne regulatorne komisije za električnu energiju. U kompaniji su kazali da je planom ulaganja obuhvaćen i novac prenesen iz plana investicija za 2016. godinu, prenosi Glasa Srpske. To se odnosi na ugovoreni novac za već pokrenute investicije u prošloj godini i za projekte za koje je u toku procedura nabavki.

– Od ukupnih vlastitih žiralnih sredstava za ugovaranje u 2017. godini raspoloživo je 207,26 miliona KM, dok se ostala sredstva odnose na prenesene ugovorne obaveze – kazali su u “Elektroprenosu BiH” i dodali da je ulaganje u elektroenergetske objekte planirano kroz sanaciju, rekonstrukciju i proširenje postojećih i izgradnju novih objekata.

“Elektroprenos BiH” je počeo nesmetano da radi tokom 2014. godine jer je godinama bio blokiran i nije bilo moguće finansiranje kompanije i investiranje u elektroprenosnu mrežu. Blokada je uklonjena dogovorom vlada RS i FBiH kao akcionara kompanije o ključnom problemu koji se odnosio na model podjele milionske dobiti nagomilane na računima “Elektroprenosa”.